Siltaa säiden armoilla

Tietyöt. Sateinen sää hidastaa Lappeenrannan Luukkaansalmen ja Taipalsaaren Kuivinsaaren siltojen peruskorjauksia. Eristeiden uusiminen ja betonointi vaativat kuivia kelejä.

Kirjoittaja:
Elina Kirvesniemi

Lauritsalan Luukkaansalmen sillalla ja Taipalsaaren Kuivinsaaren sillalla on käynnissä peruskorjaus. Lappeenrannassa korjaustyöt alkoivat huhtikuussa ja Taipalsaarella toukokuussa. Molempien aikataulut ovat vaarassa venyä sateiden jatkuessa.

Luukkaansalmen sillan urakka-aika kestää lokakuun loppuun. Alun perin suunnitelmana oli, että silta voisi valmistua syyskuussa. Tästä ollaan jo nyt hieman jäljessä.

-Jos tulisi oikeaan saumaan parin viikon kuiva jakso, saisimme sillan syyskuussa valmiiksi. Jos sateet jatkuvat, työt varmasti venyvät lokakuun loppuun saakka, työmaapäällikkö Mika Haimila kertoo.

Huono sää on viivyttänyt esimerkiksi eristeiden uusimista. Töitä ei voi aloittaa ennen kuin tulee muutaman päivän sateeton jakso.

-Emme voi tehdä muuta kuin vain odottaa, Haimila sanoo.

Vuonna 1989 rakennetusta sillasta korjataan pintarakenteet, liikuntasaumalaitteet ja maatukien laakerit.

 

Taipalsaaren Kuivinsaaren sillalla uusitaan tällä hetkellä sillan reunapalkkeja ja -ulokkeita. Betonointi on tarkoitus aloittaa ensi viikolla.

-Toivottavasti selviämme ilman sääsuojaa. Sade ei estä töitä, mutta se hankaloittaa niitä, kertoo sillan työmaapäällikkö Antti Rönkä.

Lämmin ilmakaan ei ole hyödyksi. Jos on helle, betoni kuivuu liian nopeasti ja alkaa halkeilla.

-Säiden armoilla mennään. Rakentaminen on aivan erilaista kuin talonrakennuspuolella, Rönkä kertoo.

Yli 50 vuotta vanha Kuivinsaaren silta saa remontissa uudet kaiteet. Siltaa levennetään molemmilta puolilta hieman, ja pintarakenteet uusitaan täysin.

-Silta vaatii peruskorjauksen, vaikka se on kohtalaisessa kunnossa. Sitä on helpompaa korjata nyt kuin myöhemmin, Rönkä sanoo.

Luukkaansalmen tai Kuivinsaaren sillan kautta ajavien matka-aika pitenee remontin aikana. Molemmat siltaremontit tehdään yksi puoli kerrallaan. Käytössä on remontin ajan vain toinen ajokaista.

Nopeus on säädetty kummallakin työmaa-alueella 30 kilometriin tunnissa, ja paikalla on tilapäinen liikennevalo-ohjaus. Kuivinsaaren sillan autoilijat ovat Röngän mukaan noudattaneet hyvin nopeusrajoituksia, mutta mopolijoista on ollut haittaa.

-Monet ajavat kuuttakymppiä aivan vierestä, Rönkä sanoo.

 

Elina Kirvesniemi