Sotkun sisar

Maanpuolustus. Sotilasansiomitaleita myönnettiin tänä vuonna 182 kappaletta. Yksi mitalin saaneista on mittavan uran sotilaskotisisarena tehnyt lappeenrantalainen Päivi Ahtiainen.

Kirjoittaja:
Elina Kirvesniemi

 

Päivi Ahtiainen on liikuttunut. Hän yrittää kertoa, miten paljon hän arvostaa Puolustusvoimien hänelle myöntämää sotilasansiomitalia, mutta kyyneliltä ei tule loppua. Niin paljon se hänelle merkitsee.

Isänmaallisuus on Ahtiaiselle tärkeä asia. Hänen isänsä on sotaveteraani, ja Ahtiainen itse on toiminut jo 1970-luvulta lähtien vapaaehtoisena sotilaskotisisarena varusmiehiä palvellen.

-Aloitin kirjastosisarena, mikä oli kivaa työtä, koska oli aikaa keskustella varusmiesten kanssa. He kertoivat ongelmistaan, ja yritin auttaa heitä parhaani mukaan.

Pian koitti kuitenkin ensimmäinen maastokeikka, kun lähellä pidettiin suuri sotaharjoitus. Kaikki sisaret oli saatava mukaan.

-Se oli sitä oikeaa työtä, kun varusmiehiä on pilvin pimein jonossa, ja he ovat ikionnellisia, kun saavat kahvin ja munkin.

Sen jälkeen unohtui kirjasto.

 

Ahtiainen on toiminut kenttätyön ohella myös sotilaskotiyhdistyksen johtokunnassa ja muissa maanpuolustusjärjestöissä, kuten vapaussodan perinneyhdistyksessä.

Vapaaehtoisia maanpuolustuskurssejakin hän on käynyt toistakymmentä ja toiminut kursseilla kouluttajana.

Ahtiainen on ollut nyt vuoden eläkkeellä, mutta töissä ollessaan lomat ja pekkaspäivätkin kuluivat usein maanpuolustustyössä.

-Vapaaehtoistyö vain vei mukanaan, hän sanoo.

 

Puolustusvoimat myöntää sotilasansiomitaleita tunnustuksena Puolustusvoimien palveluksessa tehdystä erityisen neuvokkaasta, aloitteellisesta tai pelottomasta työstä. Niitä piirteitä ei Ahtiaisen työstä puuttunut, kun hän lähti yhdessä kolmen muun suomalaisen kanssa Sarajevoon perustamaan sotilaskotia tammikuussa vuonna 1997.

-Paikalla oli 36:n eri maan kansalaisia turvaamassa rauhaa, ja kaikki puhalsivat yhteen hiileen. Se oli hieno, positiivinen kokemus.

Ahtiainen ei osaa kuvitellakaan tulevaisuuttaan ilman vapaaehtoistyötä.

-Ei se tähän mitaliin lopu.

Hän toivoo, että moni muukin löytäisi harrastuksen. Suurin osa sotilaskotityöstä tapahtuu iltaisin, joten päivätyöstä huolimatta pääsee hyvin mukaan.

Tosin reipas pitää olla.

-Koskaan ei tiedä, moneltako tullaan keikalta takaisin. Jos sulkemisaikana on vielä sata poikaa sotkun jonossa, paikalta ei lähdetä.

Jos sulkemisaikana on vielä sata poikaa sotkun jonossa, paikalta ei lähdetä.

 

Fakta:

Päivi Ahtiainen

Syntynyt vuonna 1950 Kuusankoskella.

Muutti Lappeenrantaan 70-luvulla.

Toiminut Lappeenrannan sotilaskotisisarena vuodesta 1983 lähtien.

Harrastaa intohimoisesti 60-luvun musiikkia. Suuntaa joka kesä Liverpooliin Beatles-viikoille.

Elina Kirvesniemi