Teatterien yhdistäminen epätodennäköistä

Teatteri. Yksi vaihtoehto olisi tehdä yksi koko maakuntaa kiertävä alueteatteri.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen

Etelä-Karjalan teatterikeskustelussa on ehdotettu Lappeenrannan kaupunginteatterin ja Teatteri Imatran yhdistämistä. Imatran nykyisen teatteritalon sisäilmaongelmien takia harkinnassa on uuden teatterin rakentaminen myös Imatralle.

Lappeenrannan teatterinjohtajan Jari Juutisen mielestä onkin oikea aika miettiä asiaa. Hän ei usko yhdistämisen toteutuvan, muttei pidä pahana, että asia selvitettäisiin.

-Jos sitä ei tehdä nyt ja rakennetaan kaksi uutta taloa, joiden käyttöikä on 35 vuotta, on helppo ennustaa, milloin asiasta puhutaan seuraavan kerran.

Juutisen mukaan yhdistämisen hyväksi puoleksi voi nähdä hallinnon kevenemisen.

-Ainakin teatterinjohtajia olisi vain yksi sen jälkeen, olisihan siinä jo palkkasäästöä. Yksi ihminen suunnittelisi molemmat ohjelmistot.

Myös oheistoimintoja voitaisiin yhdistellä, samoin teknisiä toimintoja ja suunnittelua.

Juutisen mukaan huono puoli olisi välimatka.

-Jos toimitaan kahdessa pisteessä, se on aina hankalaa. Jos olisi vain yksi toimipiste, Lappeenrannan pitäisi ryhtyä alueteatteriksi ja huolehtia saman tien koko maakunnasta, ei vain Imatrasta. Pitäisi lähteä liikkeelle omien seinien sisältä.

Yleisellä tasolla Juutisen mukaan on nähtävissä, että Suomesta tulee kaatumaan teattereita. Hänen mielestään iso kysymys on, siirtyvätkö katsojat seuraavaan kaupunkiin, jos oman paikkakunnan teatteri lakkautetaan. Hän pelkää, että teatteriverkon karsiminen tarkoittaa ammattiteatterissa käymisen vähenemistä.

 

Teatteri Imatran johtajan Timo Rissasen mielestä teatterit voisivat lisätä yhteistyötä, mutta yhdistymisessä hän ei näe hyviä puolia. Hän uskoo, että teatteriin lähtemisen kynnys kasvaisi, jos matka kasvaisi 40 kilometriin muutaman kilometriin sijaan.

Rissanen uskoo, että Imatralla halutaan säilyttää oma teatteri.

-Tällä hetkellä yhdistämiseen ei ole mitään intressejä, koska Lappeenrannassa on hyvin pitkällä rakentaminen ja täälläkin puhutaan siitä. Sanon samaa kuin kaupunginjohtaja, ettei imatralaisilla ole intressiä rahoittaa Lappeenrannan kulttuurielämää, tai lappeenrantalaisilla Imatran.

Rissasen mielestä voitaisiin kyllä harkita esimerkiksi teatterien yhteistä produktiota, jota esitettäisiin Lappeenrannassa ja Imatralla.

Rissasen mukaan alueteatterin ongelmana olisi se, että henkilökunta joutuisi olemaan jatkuvasti reissun päällä.

 

Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtajan Tommi Saarikiven mukaan yhdistämissuunnitelmissa on hyvä ottaa huomioon valtiontukien mahdollinen väheneminen.

-Rahaa ei ole ihan lähivuosina tulossa alalle lisää. Muutoksissa on riski, että yhdistetty toimija saa vähemmän tukia kulttuuritoimintaan kuin kaksi erillistä toimijaa.

Hänen mielestään kannattaa miettiä myös sitä, säästääkö kaupunki sillä, että kaksi elinkelpoista taidelaitosta yhdistetään.

-Työllistetään alueella vähän vähemmän ihmisiä ja palvellaan paikallisia ihmisiä vähän huonommin satelliittiorganisaatiolla.

Elina Kemppainen