Valokuvakeskus Pihaton pyörittäjäksi

Lappeenranta. Avustuksen puolitus ajoi Etelä-Karjalan taiteilijaseuran ahdinkoon. Myös taidelainaamon toiminta on vaarassa.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö

Galleria Pihaton toiminta Lappeenrannassa siirtyy Etelä-Karjalan taiteilijaseuralta Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen vastuulle. Valokuvakeskus ylläpitää Pihattoa vuoden 2015 alusta seuraavat kaksi vuotta.

Taiteilijaseura on pyörittänyt Pihattoa vuosikausia. Seuran mahdollisuudet jatkaa näyttelytilan pitämistä avoinna katosivat, kun Lappeenrannan kaupunginvaltuusto puolitti yhdistysten avustukset viime syksynä.

— Avustuksen puolittuminen merkitsee, ettei taiteilijaseuralla ole enää ollut varaa palkata työntekijää galleriaan. Jo kuluvakin vuosi on hoidettu erityisjärjestelyillä, vs. kulttuurisihteeri Helena Hokkanen kertoo.

 

Valokuvakeskukselle Pihaton ylläpitäminen sopii hyvin. Toiminnan siirtäminen Snellmaninkadun näyttelytilasta Pihattoon syventää yhteistyötä kaupungin kanssa ja helpottanee myös keskuksen taloudenpitoa.

— Pääasiallinen tulolähde, valtion valokuvakeskustuki, on vähentynyt joka vuosi. Toivottavasti yhteistyö lopettaa laskusuunnan ja jopa nostaa tukea, Tatu Kosonen Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksesta sanoo.

Kososen mukaan muutos mahdollistaa nykyistä ammattimaisemman toiminnan. Keskus palkkaa Pihattoon kokoaikaisen toiminnanjohtajan. Tähän asti näyttelytoimintaa on pyöritetty talkoilla ja työmarkkinatuella.

 

Taiteilijaseuralle Pihaton näyttelytilasta luopuminen on iso asia, mutta sen vaikutuksia seuran toiminnalle ei voi vielä ennakoida. Varapuheenjohtaja Vesa-Ville Saarisen mukaan ne voivat olla merkittävätkin.

— Se vaikuttaa sekä Kaakon taiteen yhteistyöhön että kansainväliseen näyttelytoimintaan, joka on juuri saatu alkuun, mutta loppuu todennäköisesti ensimmäiseen näyttelyyn, jolle on varattu aika ensi kesäksi.

Gallerianhoitaja on Pihaton ohella hoitanut taiteilijaseuran Taidelainaamoa. Nyt kun seuralla ei enää ole varaa palkata työntekijää, lainaamon toiminta voi loppua. Seuran yleiskokous päättää asiasta elokuussa.

 

Pihaton näyttelykalenterin kokoaa valokuvakeskus vuoden 2015 alusta. Snellmaninkadulla sen esille panemat näyttelyt ovat keskittyneet valokuvaan, Pihatossa seinille ripustuu todennäköisesti muutakin.

Tatu Kososen mukaan Pihaton ensi vuoden näyttelykalenteri valmistuu kuluvan kesän aikana, samoin Snellmaninkadun loppuvuoden toiminta. Keskuksen toiminta Snellmaninkadulla loppuu viimeistään joulukuussa.

Näistä on kyse

Etelä-Karjalan taiteilijaseura on perustettu vuonna 1989.

Seuraan kuuluu yli sata ammattitaiteilijaa, joista valtaosa on Imatralta ja Lappeenrannasta.

Seuran tavoitteena on parantaa taiteilijoiden asemaa ja työskentelyolosuhteita maakunnassa.

Näyttelytoiminnan ohella seura on tehnyt yhteistyötä hoitolaitosten ja oppilaitosten kanssa.

Galleria Pihatto on Lappeen vanhan pappilan alueella näyttelytilaksi entisöidyssä kivinavetassa.

Sen perustivat Etelä-Karjalan taiteilijaseura, Lappeenrannan kaupunki ja Saimaan kameraseura vuonna 1996.

Rakennuksen ylläpitokustannuksista vastaa kaupungin yleinen kulttuuritoimi.

Näyttelyistä on vastannut yksin taiteilijaseura vuodesta 2000.

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus on perustettu vuonna 2005.

Keskuksen taustalla on kameraseuran siirtäminen sivuun Pihaton näyttelytoiminnasta vuonna 2000.

Keskuksella on kaksi kerrostalon kellarissa sijaitsevaa galleriatilaa Snellmaninkadulla.

Galleriat ovat parhaillaan kesätauolla. Loppuvuoden näyttelyt varmistuvat viimeistään heinäkuussa.

Taidelainaamo on toiminut Etelä-Karjalassa kymmenen vuotta.

Lainaamon nykyiset tilat ovat Pehtoorin tuvassa Pihaton alueella.

Lainaamossa on tarjolla teoksia kymmeniltä kaakkoissuomalaisilta taiteilijoilta.

Lainaamosta voi sekä ostaa että vuokrata taidetta. Minimiaika on kuukausi ja -vuokra 10 euroa.

Petteri Värtö