Verkossa kuutin vaara

Kalastus. WWF ja Metsähallitus toivovat, että kalastajat jättäisivät verkot naulaan norppavesillä myös heinäkuussa.

Kirjoittaja:
Joonatan Hulkkonen

Saimaan norppa-alueiden verkkokalastuskielto päättyy ensi viikon tiistaina. Kieltoa on noudatettu hyvin, sillä yksikään kuutti ei kuollut verkkoihin kevään aikana.

Kuutit ovat edelleen kasvuiässä, joten verkkokalastuksen alkaminen norppavesillä on niille hengenvaarallista. Viime vuonna kuolleita kuutteja löytyi verkoista kaksi heti kiellon päättymisen jälkeen.

-Kuutit liikkuvat vielä tässä iässä hyvin paljon, eivätkä osaa väistää verkkoja. Ne eivät myöskään ole vielä niin vahvoja, että jaksaisivat repiä itsensä irti verkosta, kuten aikuiset norpat, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen kertoo.

 

WWF julkisti torstaina En kalasta verkoilla -diplomin. Sitä jaetaan kalastajille, jotka ovat valmiita sitoutumaan norppaystävällisiin kalastuskeinoihin.

Tähän mennessä diplomin saavia kalastajia on löytynyt noin parisataa.

-Toivomme, että diplomi innostaa kalastajia jättämään verkot aitannaulaan, Luukkonen toteaa.

Luukkosen mukaan harmillisen moni kalastaja tajuaa kuutin kuolemanriskin vasta, kun omasta verkosta löytyy kuollut norpan poikanen.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kalatalousasiantuntijan Kauko Poukolan mukaan WWF:n toiveet ovat hieman liioiteltuja. Hänen mukaansa valistunut kalastaja osaa kalastaa niin, ettei riskiä ole.

-Kun laki sallii pyytämisen, sitä ei voi estää mitenkään. Tällaiset suositukset ovat tietenkin ok, mutta se on jokaisen omantunnonasia, jättääkö kalastamatta verkoilla, Poukola toteaa.

Norpille kolattiin viime talvena apukinoksia Saimaan rannoille lauhan talven vuoksi. Kinoksiin norpat saattoivat käydä tekemässä pesän ja synnyttämässä.

 

Kuutteja syntyi 58, joista 56 apukinoksiin. Ilman apukinoksia niitä olisi Luukkosen mukaan kuollut avojäälle huomattava määrä.

Syntyneistä kuuteista on hänen mukaansa hengissä viitisenkymmentä. Yksi kuutti kuoli alkukesästä katiskaan Pohjois-Karjalassa ja muutama luonnollisista syistä kevään aikana.

-Meidän viestimme on nyt se, että kaikki kuuttien ylimääräinen, ihmisperäinen kuolleisuus täytyisi saada lähelle nollaa, Luukkonen sanoo.

Joonatan Hulkkonen