Ilmailumuseo haluaa laajentaa

Lappeenranta. Ilmailumuseoyhdistys käy Finavian kanssa neuvotteluja lisätilan vuokraamisesta. Kuntalaisaloite taas haluaisi museokoneita kaupungin keskustaan.

Kirjoittaja:
Ilona Pesu

Karjalan Ilmailumuseolla on tarvetta lisätilalle. Museo toimii Finavialta vuokratulla tontilla Lappeenrannan lentokentän kupeessa, ja tontin rakennusoikeudet on käytetty.

Yhdistys aikoo neuvotella Finavian kanssa lisämaan vuokraamisesta. Finavia on valtion omistama lentoasemayhtiö.

-Alkaa meidän piha käydä pieneksi. Projekti on sellaisessa vaiheessa, että esitystä ei ole vielä tehty Finavian suuntaan, mutta asiasta on keskusteltu Lappeenrannan lentoaseman päällikön kanssa, Ilmailumuseota ylläpitävän Kaakkois-Suomen Ilmailumuseoyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Marttinen kertoo.

Yhdistyksen toiveissa on vuokrata maata nykyisen museon kulmalta raviradalle päin eli Kouvolan suuntaan. Uusi tontti voisi parhaimmillaan yli kaksinkertaistaa museon pinta-alan.

 

Museolla on tällä hetkellä kolme hallia, kaksi laudoitettua ja yksi pressuhalli.

Ilmailumuseon esineistö koostuu puolustusvoimien käytöstä poistuneesta kalustosta.

Kaluston omistavat puolustusvoimien materiaalikeskukset. Sen säilytyksestä sovitaan yhdistyksen ja materiaalikeskusten välisissä säilytyssopimuksissa.

-Ilmavoimat ei yleensä halua antaa lentokoneita mihin tahtojaan, vaan että niistä huolehditaan ja ne tulevat katon alle, Marttinen havainnollistaa.

Museon kalusto poiki hiljattain myös aloitteen Lappeenrannan kaupunginhallitukselle.

Matti S. Kurkelan jättämässä aloitteessa toivotaan, että museon lentokoneita siirrettäisiin lentokentän kupeesta näkyvämmille paikoille.

-Minusta on valtava sääli, että koneet ovat siellä piilossa. Ne ovat paitsi historiallisesti, myös teknisesti kiinnostavia, Kurkela perustelee.

Hänen mukaansa koneita voitaisiin sijoittaa esimerkiksi Prisman eteen tai jopa kaupungintalon edessä olevalle tontille. Kun koneet suojattaisiin asiaan kuuluvalla tavalla, esimerkiksi vitriinein, ei ilkivaltaakaan esiintyisi.

Kurkela on jättänyt aloitteen yksityishenkilönä, eikä hän ole tekemisissä Ilmailumuseoyhdistyksen kanssa.

Aloite on tällä hetkellä lausuntokierroksella kaupungin teknisessä toimessa ja kulttuuritoimessa. Käsittelyyn se tullee syksyn aikana.

 

Ilmailumuseoyhdistyksen Kimmo Marttinen pitää hyvänä, että yhdistyksen asiat kiinnostavat lappeenrantalaisia. Myös kaupungin tuki yhdistykselle olisi tervetullutta.

Marttinen muistuttaa kuitenkin, että koneiden siirtäminen on viime kädessä materiaalikeskusten päätettävissä.

Yhdistyksessä on aikoinaan selvitetty mahdollisuutta koneiden sijoittamisesta suuriin vitriineihin. Marttisen mukaan vitriinien hinnat ovat omakotitalon luokkaa.

-Minä en lähtisi siirtelemään. Odotan kaupungin kannanottoa.

Ilona Pesu