Kuukauden loppu näkyy leipäjonossa

Ruoka-apu | Ruoka-apu pyörii lahjoitusten turvin. EU-apua on luvassa ensi vuonna.

Kirjoittaja:
Päiväkeskuksen ovi käy tasaiseen tahtiin Lappeenrannan Ratakadulla. Tulija toisensa perään ottaa kahvin ja kakkupalan, istahtaa hetkeksi, saa kotiinviemisiksi leivän.

Lappeenrannan Katulähetys ry:n työnohjaajan Heli Tammilehdon mukaan keskiviikko oli kuitenkin hiljainen päivä. Katulähetyksen päiväkeskus on avoinna maanantaista perjantaihin, ja siellä myös jaetaan leipää päivittäin. Suurimmat kävijäpiikit ovat viikonlopun molemmin puolin.

Päiväkeskus saa leivät lahjoituksena. Määrä vaihtelee kolmesta laatikosta 30:een laatikkoon. Moni tulee hakemaan evästä polkupyörällä — talvellakin.

— En usko, että kovilla pakkasilla ja räntäsateella kukaan lähtisi liikkeelle huvikseen, Tammilehto kuvaa.

Ruokakasseja jakavat Etelä-Karjalassa muun muassa ViaDia Lappeenranta ry, Lappeenrannan Metodistiseurakunta sekä imatralainen Isän sydän ry. Heillekin ruoka tulee kaupoilta lahjoituksina.

ViaDia jakoi aiemmin myös EU:n ruoka-apua. EU-apu päättyi vuodenvaihteessa, mikä vähensi yhdistykseltä noin 10 000 jaettavaa ruokakiloa.

Järjestöjen mukaan ruoka-apua haetaan varsinkin kuukauden loppupuolella. ViaDialla hakijoiden määrä on yli tuplaantunut vuodesta 2013, jolloin se aloitti toimintansa. Ruokakasseja menee 60—80 per jakelukerta.

— Varmasti yksi on se, että tietoisuus on lisääntynyt. En osaa sanoa, onko tarvekin sitten lisääntynyt, kertoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Niko Kainulainen.

 

Metodistiseurakunta aloitti ruokajakelun jo vuonna 2001. Ruokaa on mennyt vuosien saatossa tasaisesti, noin 100—150 hakijalle jakelukerralla.

— Alkuun oli paljon moniongelmaisia ihmisiä ja alkoholisteja. Tänä päivänä on maahanmuuttajia, opiskelijoita, nuoria perheitä. Tosin on vielä niitäkin, jotka ovat käyneet alusta saakka, seurakunnan pastori Hilkka Laine kertoo.

Imatralla avun hakijoiden määrä on Isän sydän ry:n puheenjohtajan Antero Päivärinnan mukaan kasvussa. Kysyntään tuli piikki viime vuoden lopulla. Yhdistys jakaa noin 225 ruokakassia joka maanantai.

 

EU-apu loppui vuodenvaihteeseen

Kuluva vuosi on väliinputoaja Euroopan unionin ruoka-avussa.

EU jakoi ruoka-apua vuosina 1996—2013. Ruoka-apuohjelma päättyi vuodenvaihteeseen, ja sen tilalle perustettiin uusi, vähävaraisille suunnattu eurooppalaisen avun rahasto.

Konkreettisena ruoanjakeluna uusi rahasto näkyy kuitenkin vasta ensi vuonna. Siitä, miten puuttuva ruoka-apu näkyy avun tarvitsijoiden lautasille, ei ole tarkkaa tietoa.

— Iso osa tulee muualta kuin EU:n ruoka-avusta. Lahjoitettujen ruokien määriä ei rekisteröidä, kertoo ylitarkastaja Riikka-Maria Turkia työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Ilona Pesu