Mökkiläiset tuulivoimaa vastaan Ruokolahdella

Ruokolahti. Tutkimuksen mukaan valtaosa vakituisista asukkaista kannattaa suunniteltua tuulipuistoa.

Ilpo Leskinen

Vakituiset asukkaat ja mökkiläiset ovat selvästi eri kannalla Ruokolahden tuulipuistosuunnitelmista. Valtaosa vakituisista asukkaita suhtautuu tuulipuistoon myönteisesti, kun taas loma-asukkaat vastustavat hanketta.

Suhtautumista tuulivoimaan ovat selvittäneet Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkija Sari Janhunen, tutkijatohtori Maija Hujala ja professori Satu Pätäri.

 

Tuulivoimaloiden vaikutus maisemaan jakaa mielipiteet. Paikallisista asukkaista vain kymmenen prosenttia arvioi tuulivoimarakentamisen pilaavan maiseman, kun taas valtaosa loma-asukkaista arvioi maiseman pilaantuvan.

Lähellä tuulipuistoaluetta loma-asukkailla oli kielteisimmät odotukset tuulivoimaloiden vaikutuksista Ruokolahdelle.

Ihmisten asenteita selvitettiin kyselytutkimuksella kesällä 2012, kun Ruokolahden tuulivoimayleiskaava oli nähtävillä. Keväällä 2013 tehtiin vielä haastatteluja.

Loma-asukkaiden roolia ei ole aiemmin juuri otettu huomioon kansainvälisessä tuulivoimatutkimuksessa. Tutkimus on osa Etelä-Karjala-instituutin Ubi Energy-hanketta.

 

Tuulisaimaa on suunnitellut tuulipuistoa Ruokolahden Hauklappiin lähelle Puumalan rajaa. Hanke on jäissä puolustusvoimien kielteisen kannan takia.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen