Saunamessu keräsi väkeä Tasihinille

Lappeenranta. Tasihinin talon pihalla järjestetty saunamessu on tiettävästi ainoa laatuaan.

Kirjoittaja:
Joonatan Hulkkonen

Sammonlahden seurakunnan eläkkeelle jäänyt kirkkoherra Jukka Lehtinen heittää kolmesti löylyä kiukaalle.

-Isän, ja pojan, ja pyhän hengen nimeen.

Tasihinin sauna -näytelmän lavasteissa pidetään sunnuntai-iltana kuuden aikaan jumalanpalvelusta.

Kyseessä ei ole aivan perinteinen seremonia, sillä teemana on nyt sauna. Oikeastaan ainoa asia, mikä tilaisuudessa muistuttaa perinteistä jumalanpalvelusta, on Lehtisen alba. Ja tietysti uskontunnustus.

-Oletan, että tämä on ensimmäinen koko messu saunateemalla. Joitain hartauksia on kyllä joskus saunoissa ollut. Ja saunavirsi on olemassa myös, Lehtinen kertoo.

Saunavirren lisäksi ohjelmistoon kuului muun muassa saunateemainen synnintunnustus, Varrella virran -kappaleen säveleen sovitettu kiitoshyräily ja useampi saunalaulu.

Pihalla on oikea, puulämmitteinen kiuas. Rekvisiittana on saunavastoja, ja kolehtikin kerätään saunakiuluun. Kesäteatterin puusta kasattu katsomo muistuttaa saunan lauteita.

Nämä lauteet ovat täynnä ihmisiä, joten saunamessulle on tosiaan tilausta.

-Saunahan oli aikanaan aika erilainen paikka, ja siihen liittyivät kaikki elämän tärkeimmät tapahtumat, kuten syntymä ja kuolema. Nythän puhutaan paljon, että onko saunakulttuuri kuolemassa, mutta kyllä se selkeästi on tietyssä mielessä kasvussakin, Lehtinen toteaa.

 

Saunamessu on osa Tasihinin talon saunakesää. Talon pihassa on järjestetty kesäteatterinäytelmän lisäksi muita saunaan liittyviä tapahtumia pitkin kesää.

-Mietimme, että ohjelmassa voisi olla yksi saunamessukin, joka on jumalanpalveluspohjaan tehty. Yllättävän paljon löytyi teemaan sopivaa materiaalia, Lehtinen kertoo.

Hän on ennenkin pitänyt erilaisia jumalanpalveluksia, jotka keskittyvät johonkin tiettyyn teemaan.

Joonatan Hulkkonen