Categories
Artikkelit

Hidasteita on monentyyppisiä

Kadut. Yksi liikennehidaste voi maksaa jopa 18 000 euroa.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen

Autoilija repi autonsa pohjaa liikennehidasteeseen Lappeenrannan Tykin Mäntykadulla.

 

Onko Mäntykadun hidaste erilainen kuin kaupungin muut hidasteet, vastaava tiemestari Matti Himmi?

— Se on vielä keskeneräinen. Lemminkäinen tekee sen ympärille vielä tukiasfaltoinnin. Hidasteen keskeneräisyys osoitetaan liikennemerkein.

 

Ovatko kaupungin kaikki hidasteet samanlaisia?

— Niitä on monentyyppisiä eri puolilla kaupunkia. Mäntykadun kaltaisia on parikymmentä. Ne ovat kahdeksan sentin korkuisia, 2,72 metrin levyisiä ja 3,68 metrin pituisia. Mitoitus käy normaaliauton akselivälille: etupyörät ja takapyörät eivät ole yhtä aikaa esteen edessä ja takana.

— Eri puolilla kaupunkia on 3 — 5 sentin korkuisia kumityynyhidasteita. Hieman korkeampi on esimerkiksi Liisankadulla. Tämä kuusi senttiä korkea hidaste ei isojen citymaastureiden jousituksessa välttämättä edes tunnu. Kaikkein järein on Mäntymäenkadulla. Se on 12 senttiä korkea ja 5,60 metriä pitkä. Siihen ajaessa esimerkiksi viidenkympin vauhti tuntuu jo todella epämiellyttävältä.

 

Kaupungissa on kaikkiaan 145 liikennehidastetta. Onko niitä tarpeeksi?

— Me emme haluaisi rakentaa ainoatakaan. Niiden rakentaminen aiheuttaa lisäkustannuksia, lisäksi ne hidastavat esimerkiksi talviaurauksia. Jos ihmiset vain noudattaisivat ajonopeuksia, rakentamisesta päästäisiin.

— Yksi pieni hidaste maksaa noin tuhat euroa, vähän isompi noin neljätuhatta. Ydinkeskustan luonnonkivihidasteet maksavat jopa 15 000 — 18 000 euroa kappaleelta. Pieni kumityynyhidaste kestää vain noin vuoden, isommat ovat kestävämpiä.

— Ensimmäinen 6—8 sentin korkuinen rakennettiin Hakalintielle noin kymmenen vuotta sitten, ja on edelleen käytössä.

 

Onko hidasteista jotain muuta haittaa?

— Ne eivät ole ekologisesti järkeviä. Teimme kerran kokeen: ajoimme kaupungin kaduilla noin neljääkymppiä, ja menimme hidasteiden yli hiljentämättä.

— Polttoainetta kului 4,5 — 5 litraa. Sitten ajoimme hidastaen ja taas kiihdyttäen jokaisen kohdalla. Polttoainetta kului 7,5 — 8 litraa. Jos hidasteet lisäävät kulutusta yli neljänneksellä, hiilijalanjälki ei ainakaan pienene.

Piia Kaskinen