Kirjastoon vain virka-aikaan

Kirjasto. Etelä-Karjalan kunnissa omatoimikirjastot ovat vasta alustavia suunnitelmia.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö

Anne Sirola järjestelee hyllyä Mustolan lähikirjastossa. Heili-järjestelmän myötä lainamateriaali liikkuu yhä nopeammin ja kahdesti viikossa auki oleva kirjasto on saanut lisää asiakkaita. Se on vasta hyvä alku.

Lappeenranta suunnittelee Mustolan kirjaston siirtoa Pontuksen koulun yhteyteen, kun koulu valmistuu alkuvuodesta 2017, ja kirjaston toimimista omatoimiperiaatteella osan vuorokaudesta.

 

Vastaavien Omatoimikirjastojen määrä kasvaa ripeästi. Kirjastokortilla pääsee lainauspalveluiden ääreen kirjastojen aukioloaikojen ulkopuolella yhä useammin sekä kaupunkien lähiöissä että pikkukunnissa.

Etelä-Karjalassa itsepalvelu kirjastossa rajoittuu toistaiseksi viralliseen aukioloon. Lappeenrannan lisäksi vain Savitaipaleella on alustavasti keskusteltu asiasta. Muuten mennään kuten tähänkin asti.

— Aukioloajan jatkaminen lisäisi palvelua ja antaisi toisenlaisia mahdollisuuksia, kun kunnat usein supistavat taloustilanteen vuoksi, Lemin ja Savitaipaleen sivistystoimenjohtaja Raija Leikola sanoo.

 

Kirjastojen omatoiminen käyttö edellyttää investointia teknologiaan. Omatoimikirjasto tarvitsee lainaus- ja palautusautomaatin sekä valvontajärjestelmän. Kulunvalvonnan voi liittää lisätoiminnoksi nykyiseen kirjastojärjestelmään, mutta asiakkaiden turvallisuutta turvaamaan tarvitaan tavallisesti myös joko valvontakameroita tai vartiointipalvelua. Hintahaarukka on noin 20 000—30 000 euroa.

— Kulunvalvonta hoituu kirjastokortilla, mutta valvontakameran kuva auttaa tilanteissa, joissa kortti on esimerkiksi varastettu, Suomen kirjastoseuran toimistopäällikkö Kristiina Kontiainen kertoo.

Kokemukset omatoimisuudesta ovat hyviä. Kirjastojen aukiolo on paikoin laajentunut ja kävijämäärä kasvanut, joissakin paikoissa uhattuna ollut palvelu on säilynyt ja kirjasto saanut uusia asiakkaita.

 

Etelä-Karjalassa lainausautomaatteja on toistaiseksi Imatran pääkirjastossa, Korvenkylän kirjastossa ja Lappeenrannan maakuntakirjastossa.

Lappeenrannan kirjastotoimenjohtajan Päivi-Linnea Pötryn mukaan automaattien käyttö lisääntyy koko ajan. Pienemmissä kunnissa kirjastopalvelut ovat henkilövetoisia ja toimiviksi mielletyt nykyiset aukiolot mitoitettu henkilömäärän mukaisesti.

Imatra ja Taipalsaari ovat pidentäneet aukioloaikoja, Parikkalassa iltatunnit ovat hiljaisia ja Ruokolahdella on haluttu lehtilukusaliin viikonloppuaukioloa. Kirjasto ei silti toimi pelkästään omatoimisesti.

— Palvelun parantaminen on toivottavaa, mutta kirjastossa osaavalla henkilökunnalla on iso merkitys. Läsnäolo ja neuvonta eivät ole turhia asioita, kirjastonjohtaja Marja Huuhtanen Imatralta sanoo.

Omatoimikirjasto

Auki virallisen aukioloajan ulkopuolella, parhaimmillaan aamuvarhaisesta iltamyöhään.

Oven sähköinen lukko auki kirjastokortilla, lainat ja palautukset automaatilla.

Järjestyshäiriöitä estävät kontrolloitu sisäänpääsy ja kameravalvonta.

Joissakin paikoissa kiertää vartiointiyritys, ja vartijan voi hälyttää paikalle myös melutasomittari.

Petteri Värtö