Kuntien sivistysyhteistyö on syvenemässä

| Lemi ja Savitaipale miettivät sivistystoimen yhdistämistä.

Kirjoittaja:
LEMIN ja Savitaipaleen uusi sivistystoimenjohtaja Raija Leikola ei saanut pehmeää laskua uuteen tehtäväänsä. Lemillä pohditaan parhaillaan Kuukanniemen koulun sekä kirjaston kohtaloa ja Savitaipaleella yritetään selvittää, kärsiikö uusi koulukeskus sisäilmaongelmasta.

– Täytyy sanoa, että töitä riittää, Leikola tunnustaa.

Poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen lisäksi tehtävälistalla on paljon muutakin. Uusi opetus- ja kasvatustyötä ohjaava suunnitelma otetaan käyttöön syksyllä 2016, ja siihen pitäisi sisällyttää kaikki tarpeellinen. Samaan aikaan julkisen talouden kehitys näyttää vievän siihen suuntaan, että entistä parempaa opetusta olisi annettava aiempaa vähäisemmillä määrärahoilla.

 

KUNTAKENTÄLLÄ tarvitaan luovia ratkaisuja. Siksi Savitaipale ja Lemi päättivät perustaa yhteisen sivistystoimenjohtajan viran, jonka työaika ja kustannukset jaettaisiin puoliksi.

Pari vuotta sitten tehty avaus on jo johtanut uusiin ideoihin. Nyt keskustellaan naapurusten koko sivistystoimen yhdistämisestä.

– Lemin ja Savitaipaleen sivistystoimien yhdistäminen olisi hyvä ratkaisu, sillä se toisi synergiaetua. Asioita voisi käsitellä nykyistä laajemmin.

Yhdistyminen voisi toteutua seuraavan valtuustokauden alussa. Se vaatisi poliittisen tahdon lisäksi myös hallintosääntöjen tarkistamista sekä teknisten järjestelmien yhteensovittamista.

Vieläkin laajemman yhteistyön mahdollisuudet ovat Leikolan mielestä hyvät. Luumäeltä on jo otettu yhteyttä, ja kumppaniksi voisi kelvata vaikka Lappeenranta.

Nykyistä suurempi joustavuus hyödyttäisi konkreettisesti myös yksittäistä kuntalaista. Jos esimerkiksi koulun valinnassa voitaisiin katsoa kuntarajojen sijasta tarkoituksenmukaisuutta, tämä hyödyttäisi kaikkia osapuolia.

– Kuntarajoista kiinni pitäminen ei ole enää nykypäivää. Nuoret ovat onneksi tämän jo sisäistäneet.

 

RAUTJÄRVELLÄ syntynyt Leikola sanoo palanneensa nyt omiensa joukkoon. Itäsuomalainen tapa hoitaa asioita vetää vertoja paljon kehutulle ruotsalaiselle keskustelukulttuurille.

– Tykkään täkäläisestä henkilöstöstä. He ovat sitoutunutta ja osaavaa porukkaa ja tekevät helpoksi hommien hoitamisen.

Leikola hankkii oman energiansa aamu-uinneista sekä Rotary-toiminnasta. Jälkimmäisessä hän on ollut mukana klubin presidenttinä sekä piiritason tehtävissä.

– Pidän Rotaryjä maailman suurimpana koulutusjärjestönä, jonka kautta saan viikottain tietoa ajankohtaisista asioista.

Kuntarajoista kiinni pitäminen ei ole enää nykypäivää.

Raija Leikola

Raija Leikola

Lemin ja Savitaipaleen yhteinen sivistystoimenjohtaja.

63-vuotias.

Kasvatustieteen maisteri, MBA-tutkinto.

Asuu Savitaipaleella.

Kolme aikuista lasta. Äiti asuu Rautjärvellä.

Harrastaa uintia, golfia ja Rotary-toimintaa.

Anne Kokkonen