Categories
Artikkelit

Kuvia kuulijoiden päähän

Televisio. Lauritsalassa kasvanut stand up -koomikko Aatu Raitala kilpailee Naurun tasapainossa.

Leena Härkönen

Alun perin Aatu Raitalasta piti tulla elokuvaohjaaja. Kiinnostus siihen heräsi Lappeenrannan kaupunginteatterissa, jossa Lauritsalan kasvatti teki ”kaikenlaisia hommia”.

Koulut käytyään hän lähti Kokemäen kansanopistoon opiskelemaan vuodeksi elokuva-alaa. Sieltä hän suuntasi lätkäkassi olalla Helsinkiin, pyrki ja pääsi Ylioppilasteatteriin.

Elokuva ja teatteri saivat kuitenkin jäädä, sillä Raitalan imaisi stand up.

-Teen tavallaan samaa hommaa, kerron kuvallisia juttuja suoraan yleisön päähän.

Raitala kokeili stand up -koomikkona jo toistakymmentä vuotta sitten, mutta yhden huonon keikan jälkeen pani kerrasta poikki.

Vuonna 2011 hän eksyi Helsinki Comedy Festivalille ja Open Mike -iltoihin, joissa kuka tahansa voi käydä esiintymässä. Ilmapiiri innosti: kiinnostavia urbaaneja nuoria tyyppejä, eri kansallisuuksia, jotka juttelevat eri äänillä.

-Tuli mieleen, että tässähän on mahdollisuuksia.

 

Nykyisin Raitala tekee stand upia työkseen.

Tänä syksynä hän esiintyy Helsinki Comedy Festivalilla ja on mukana TV 2:ssa alkavassa Naurun tasapaino -kilpailussa. Ohjelmassa kymmentä koomikkoa sparraa ja arvostelee kolmihenkinen raati, jonka toisena vakiotuomarina nähdään Etelä-Saimaan kulttuuritoimituksen esinainen Liisa Kukkola.

Raitala löytää esityksensä aiheet milloin mistäkin, mikä sattuu harmittamaan: poliittisesta korruptiosta, naapureitten kanssa sumplimisesta, leikkikentältä.

-Ne jäävät jumputtamaan otsalohkoon. Niitä tulee kelailtua ja niitä pitää päästä venttilöimään. Kai se on tietynlaista terapiaa.

 

Toisin kuin vaikkapa nimetön nettikirjoittelija stand up -koomikko on sanojensa takana kasvoillaan, kropallaan ja nimellään.

-Vaatii rohkeutta tulla sanomaan se ihmisten eteen.

Raitalan suosikkeja ovat yhteiskunnalliset koomikot, kuten amerikkalaiset edesmenneet Richard Pryor ja Bill Hicks sekä nouseva kyky Maria Bamford. Kotimaisista ykkönen on Teemu Vesterinen.

-En tykkää vitseistä vaan siitä, että sanotaan miten asiat on. Parhaimmillaan stand up -koomikko tarttuu aiheeseen, joka on kaikkien nenän edessä, mutta koomikko onnistuu kiteyttämään sen yhteen lauseeseen.

 

Raitala pyörittää Helsingissä englanninkielistä stand up -klubia ja heittää keikkoja myös englanniksi. Hänen haaveenaan on esiintyä kansainvälisillä estradeilla, kuten Edinburghin Fringe-festivaaleilla.

Omana kielenä Raitalalla pysyy eteläkarjalan murre myös nykyisellä asuinseudullaan Helsingissä.

-Tavoitteeni on, että kolmen vuoden päästä helsinkiläisetkin osaisivat puhua oikein.

 

Naurun tasapaino Yle TV2 4.9. klo 19. Syksyn ensimmäinen Sikahauska-klubi 4.9. Old Cockissa, esiintyjinä Fredi Lilius ja Riku Sottinen klo 21.30-23. Helsinki Comedy Festival 10.-13.9.

 

Aatu Raitala

Syntynyt 1979 ja asunut liikenneympyrän luona Hakalissa.

Kävi koulunsa Lauritsalassa.

Muutti parikymppisenä Kokemäelle, sitten Helsinkiin.

Asuu Vallilassa avovaimon ja kaksivuotiaan tyttärensä kanssa.

Kirjoittaja:
Leena Härkönen