Lappeenranta kurittaa kerrostalon asukasta

Asuminen | Kiinteistöliitto vertaili kaupunkien asumisesta perimiä veroja ja maksuja. Lappeenranta on kerrostalossa asuvalle Suomen kallein kaupunki. Asuminen on kallista myös Imatralla.

Kirjoittaja:
Lappeenrannassa on Suomen korkeimmat verot ja maksut taloyhtiöille. Tieto ilmenee Kiinteistöliiton selvityksestä.

Asuinkerrostalon hoitokuluista keskimäärin runsas puolet menee kiinteistöveroon sekä kaukolämpö-, vesi-, jätevesi-, sähkö- ja jätehuoltomaksuihin. Tässä erot kaupunkien välillä ovat suuret.

Esimerkiksi keskimääräisestä 60 neliön keskustakaksiosta maksetaan Lappeenrannassa vuodessa 570 euroa enemmän veroja ja maksuja kuin Kokkolassa, joka oli vertailussa halvin yli 30?000 asukkaan kaupunki.

Imatra on Lappeenrantaa edullisempi, mutta sekin on kaupunkien vertailussa tuntuvasti keskivertoa kalliimpi kaupunki.

 

Lappeenranta päätyi vertailun kalleimmaksi lähinnä kiinteistöveron ja kaukolämmön hinnan perusteella.

Kaksion asukkaat joutuvat maksamaan kummastakin vuodessa noin satasen keskimääräistä kaupunkia enemmän.

Imatralla kiinteistöverot ovat koko maan vertailussakin hyvin alhaiset. Imatran kaukolämpö taas on poikkeuksellisen kallista.

Ylipäänsä asumiskustannukset ovat nousseet Suomessa vuoden aikana. Kiinteistöliiton mukaan taloyhtiöiden kustannukset ovat yhä nousseet 3,4 prosenttia. Vuodesta 2009 kustannukset ovat kallistuneet 33 prosenttia.

Eniten ovat nousseet kiinteistöverot. Vakituisen asunnon vero on noussut keskimäärin 14 ja tontin viisi prosenttia.

Myös vesihuolto kallistunut viisi prosenttia, mutta kaukolämmön keskimääräinen hinnannousu on hidastunut kahteen prosenttiin.

 

Lappeenrannassa verot ja maksut nousivat yhteensä 13 prosenttia edellisvuodesta. Eniten nousi vakituisen asuinrakennuksen kiinteistövero, miltei 70 prosenttia.

Tontin kiinteistövero nousi kahdeksan prosenttia. Kaukolämpö ja vesi kallistuivat kymmenisen prosenttia.

Timo Laitakari