Luumäellä puitiin alijäämän syntymistä

Luumäki. Kunnan rakenteisiin puuttumista kannattivat torstain kokouksessa useimmat valtuutetut.

Kirjoittaja:
MATTI RIIHELÄ

LUUMÄEN kunnanvaltuusto ruoti torstai-iltana kunnalle tänä vuonna syntyvää alijäämää ja sen seurauksia. Siitä löytyi suora tie myös päättäjiä ravisuttavaan koulukeskusteluun.

Keskustelun avasi valtuuston varapuheenjohtaja Kari Metsäkallio (kok.). Hänellä oli tieto, että alijäämä tältä vuodelta voi nousta miljoonaan tai jopa puoleentoista miljoonaan euroon.

-Rakenteisiin pitää puuttua. Ikävä kyllä se tarkoittaa kyllä kouluverkon supistamista. Kukaan meistä ei halua olla koulujen lakkauttaja, mutta ensi vuoden budjetin yhteydessä on rakenteisiin puututtava.

Metsäkallio sanoi olevan verovarojen väärinkäyttöä, jos koulujen määrään ei tartuta.

-Kysymys on itsenäisyydestämme. Kertyneet säästöt on käytettävä investointeihin kuntalaisten hyväksi eikä alijäämien kattamiseen.

Keskustan Asmo Karhu oli myös sitä mieltä, että rakenteisiin pitää puuttua. Hänen mielestään valtuusto olisi seminaarissaan viime viikolla kaivannut yksilöidympiä säästökohteita. Karhu toivoi, että ensi vuoden budjetti saadaan sentään tasapainoon.

 

DEMARIEN Pentti Salenius sanoi Metsäkallion maalailleen tummalla värillä Luumäen tulevaisuutta.

-Sinä aikana, kun minä olen Luumäellä ollut, vuodesta 1985, kunta ei ole tehnyt yhtään alijäämäistä tilinpäätöstä.

Salenius myönsi ymmärtävänsä huolen, mutta toivoi mietintää.

-Pitääkö tässä vielä Kannuskosken koulua lopettaa. Rauha maahan. Alijäämä on nyt huono asia, mutta keräsikö kunta liikaa kuntalaisilta, kun takavuosina teimme kahden miljoonan ylijäämiä, hän kyseli.

 

Hannu Repo (sd.) tuumasi, että Luumäellä keskustellaan kyllä palvelurakenteesta ja säästetään henkilöstömenoissa, mutta samaan aikaan unohdetaan tyystin, mitä maksavat ostopalvelut.

Kunnanjohtaja Anne Ukkonen muistutti, että kun kipeät ratkaisut tehdään, niiden koko vaikutus saadaan vasta vuosien päästä.

-Valtionosuudet ovat menossa koko ajan alamäkeen, ja se on merkittävää meille.

Vaikka alijäämää kertyy tänä vuonna, kunnalla on sijoituksissa kuitenkin 13-14 miljoonaa euroa, Ukkonen paljasti.

Matti Riihelä