Murheistenrannasta löytyi outoja limaklönttejä

Pallerot muistuttavat silikonia. Asiantuntija epäilee klönttien olevan teollista jätettä.

Kirjoittaja:
Tommi Kuosmanen teki viikko sitten maanantaina kummallisen löydön Murheistenrannan vesistä Lappeenrannassa. Rantavedessä lillui kymmenisen kappaletta outoja, läpikuultavia limamöykkyjä. Möykyt eivät vaikuttaneet eläviltä, sillä ne eivät kaihtaneet kosketusta.

– Ne olivat sellaisia hyytelömäisiä, isoimmat rieskan kokoisia, Kuosmanen kertoo.

Hänen mielestään ne muistuttivat lähinnä silikonipalloja.

Aikaisemmin Kuosmanen ei Saimaassa ole vastaavaa nähnyt.

 

Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti Larry Huldén arvioi möykkyjä kuvien perusteella. Hänen mielestään ne eivät ole eläviä olentoja.

Esimerkiksi surviaissääsken munat muodostavat Huldénin mukaan hieman samantyyppisiä limaisia klönttejä. Sellaisesta ei hänen mukaansa tässä tapauksessa ole kyse.

– Kuvista en pysty näkemään mitään orgaanisia rakenteita, joita tunnistan hieman vastaavanlaisista munarakennelmista, Huldén sanoo.

Murheistenrannasta löytyneet pallukat pysyvät kasassa myös kepinnokkaan nostettuna. Jos kyseessä olisi surviaissääsken munat, pallero ei moista käsittelyä kestäisi, Huldén arvioi.

Hän ei osaa arvioida, mistä voisi olla kyse.

– Ainoa ajatus on, että noiden täytyy olla jonkinlaista teollista jätettä, joka veteen joutuessaan säilyy tuollaisena kiinteänä.

 

Aamulehti uutisoi 23.8. verkkosivuillaan samantyyppisestä löydöksestä Varkauden lähettyvillä. Huldén arvioi, että Lappeenrannan ja Varkauden löydöksissä on kyseessä sama aine.

– Saimaan systeemin yhteydessä on paljon erilaista teollisuutta. Siellä voi olla jokin hyvin erikoinen tapaus, joka nyt aiheuttaa tämän.

Siellä voi olla jokin hyvin erikoinen tapaus, joka nyt aiheuttaa tämän.

Larry Huldén

Jonna Mielonen-Jumisko