Categories
Artikkelit

Muutto uuteen teatteriin panee näytelmät tauolle

Lappeenranta. Uusi teatteri valmistuu vuoden 2016 alkupuolella, vanhan ovet menevät kiinni ensi keväänä. Ensi syksynä Lappeenrannassa ei nähtäne kaupunginteatterin näytelmiä.

Liisa Kukkola | Leena Härkönen

Lappeenrannan kaupunginteatterin ensi syksyn näytäntökalenteri on tällä hetkellä tyhjä. Se todennäköisesti tarkoittaa, ettei kaupunginteatterilla ole vuoden päästä syyskaudella esityksiä lainkaan.

Nykyisessä teatterirakennuksessa esitykset eivät jatku.

-Teatterirakennus menee ensi kevään näytäntökauden jälkeen kiinni, sanoo Lappeenrannan kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry.

 

Kaupunginteatterin nykyisen johtajan Jari Juutisen mukaan nykyisen teatterin sulkeminen jättää kaksi vaihtoehtoa: että esityksiä järjestetään jossain muualla tai ettei niitä esitetä missään.

Parhaillaan tosin mietitään myös, olisiko nykyisessä rakennuksessa vielä mahdollista järjestää joitain esityksiä vuoden päästä syksyllä.

-Aikataulut ovat hankalia. Muutto pitää saada aikaiseksi, eikä samaan aikaan voi esittää ja muuttaa, koska muutossa siirtyy koko ajan teatterissa tarvittavaa tekniikkaa uuteen taloon. Se on toinen kysymys, voiko rinnakkain harjoitella ja muuttaa, Juutinen sanoo.

Teatterin tulevaisuutta on miettimässä myös II kaupunginsihteeri Alina Kujansivu.

-Asia on tällä hetkellä selvittelyn alla, ja erilaisia vaihtoehtoja mietitään. Mitään ratkaisuja syksyn osalta ei ole tehty, Kujansivu kertoo.

Vielä ei tiedetä sitäkään, mitä näyttelijät ensi syksynä tekevät.

-Totta kai sitä suunnitellaan ja mietitään, Pötry sanoo.

 

Juutinen ei ainakaan vielä ole ajatellut Lappeenrannan kaupunginteatterin syksyä 2015, koska se ei hänen mukaansa kuulu hänelle vaan uudelle teatterinjohtajalle.

Lappeenrannan teatterinjohtajan hakuaika päättyy viikon päästä 30. syyskuuta, ja uuden johtajan henkilöllisyyden pitäisi olla selvillä marraskuussa.

Uusi teatterinjohtaja aloittaa Lappeenrannassa ensi vuoden elokuussa, mutta tekisi osittain töitä myös jo keväällä.

Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Olli Saarela (sd.) on aiemmin todennut, että uuden johtajan olisi tarkoitus suunnitella kauden 2015 ohjelmisto eli näytelmiä uuteen teatteriin.

Saarelan mukaan on kuitenkin sopimuskysymys, suunnitteleeko uusi johtaja ohjelmistoa vain uuteen teatterirakennukseen vai myös vanhaan kaupunginteatteriin.

Juutisen mukaan ensi syksyn ohjelmiston suunnittelulla ei vielä ole kiire, sillä normaalina vuonna se aloitetaan noin edellisen vuoden marraskuussa.

Saarelan mukaan Lappeenrannassa pitää ensi syksynäkin olla kaupunginteatteri, jolla on esityksiä.

Myös Juutinen on sitä mieltä, että Lappeenrannassa pitää olla kaupunginteatteri, mutta teatteri ei hänen mielestään lakkaa olemasta, jos sillä ei ole pariin kuukauteen esityksiä.

-Esityksille tarvitaan tila, puistossa tai baarin nurkassa ei ole järkevä esittää. Ja jos Lappeenrannassa on valmiina olemassa sellainen tila, johon teatteri voisi väliaikaisesti muuttaa, miksi emme jo ole siellä. Eihän uutta teatteria olisi silloin edes tarvinnut rakentaa, Juutinen sanoo.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola, Leena Härkönen