Pumppua vaille valmis

Lappeenranta. Kivisalmen pumppaamoon tulee Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa suunniteltu pumppu, jonka energiatehokkuus on aivan omaa luokkaansa.

Kirjoittaja:
Matti Saarela

Kivisalmen pumppaamo on pumppua vaille valmis. Sulkupadot on purettu ja pumppukanavassa on nyt vesi. Pumppaamon rakentaminen Kivisalmeen osittain Taipalsaarentien alle aloitettiin elokuussa viime vuonna.

Projektikoordinaattori Raija Auran mukaan vesi virtaa nyt kanavassa tuulensuunnan mukaan. Myös kalat ovat löytäneet tämän uuden kulkuväylän siltojen vieressä. Kanavassa ja pumppualtaassa ui paljon pieniä kaloja.

 

Kivisalmen pumppaamon pumppu on Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa räätälöity juuri tähän tarkoitukseen ja paikkaan sopivaksi. Professori Juha Pyrhösen mukaan professori Jaakko Larjolan suunnittelemalla pumpulla päästään todella huomattaviin energiansäästöihin. Pyrhönen ja Larjola ovat kehitelleet pumppua yhteistyössä.

-Tekniikka on tosiaan aivan uusi, energiaa kuluu vain kolmasosa siitä, mitä parhaissa kaupallisissa pumpuissa, Larjola kertoo tekniikasta.

 

Tilaajaa edustavan, Lappeenrannan seudun ympäristötoimen ympäristöjohtajan Ilkka Räsäsen mukaan pumppu on ulkoisilta mitoiltaan suuri.

-Se on iso kappale, sellaiset kuusi kertaa kuusi kertaa neljä metriä. Se kootaan paikan päällä, Räsänen kertoo.

Pumppu piti alkuperäisen aikataulun mukaan asentaa viime elokuussa. Pumpun rakentavalla Waterpumps WP osakeyhtiöllä on ollut kuitenkin vaikeuksia kaikkien tarvittavien osien saamisessa.

 

Räsäsen mukaan nyt laitetoimittajan kanssa on sovittu, että pumppu asennetaan joulu-tammikuun aikana.

Pumpun asennuksen ajaksi pumppaamon kuudesta seitsemään metriä syvä kanava joudutaan tyhjentämään pumppuhuoneen kohdalta vedestä. Räsänen uskoo, että talviaika aiheuttaa omat ongelmansa pumpun asennukselle.

Uudentyyppisen pumpun poikkeuksellinen energiatehokkuus tuo vuosien mittaan suuria säästöjä. Professori Pyrhösen sanoin, se ei hukkaa sähköä Saimaan veden lämmittämiseen.

 

Destian tekemä urakka on sujunut rakennustöiden osalta hyvin. Pieniä lisätöitä aiheutti vain Taipalsaaren tiessä pumpun kohdalla havaittu pieni painuma.

-Tietenkin rakennustyöt ovat aiheuttaneet häiriötä kaikille Taipalsaarentien käyttäjille, Räsänen muistaa.

 

Uutta sähköenergiaa säästävää tekniikkaa Kivisalmen pumppaamon pumpun teoreettinen suunnittelu on tehty Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla Virtaustekniikan laboratoriossa.

Pumpputoimittaja Waterpumps WP Oy:n ratkaisu toteutetaan yhdellä pumppumoottorilla.

WP:n ratkaisu valittiin erityisesti energiatehokkuuden ja elinkaarikustannusten ansiosta.

Pumppaamon tarkoituksena on parantaa veden laatua läntisen Pien-Saimaan länsiosalla.

Lähde: http://www.greenenergyshowroom.fi

Matti Saarela