Categories
Artikkelit

Rotaatio pyörähtää Pormestarin korttelissa

Lappeenranta. Etelä-Karjalan osuuspankki ja Yliopiston apteekki ovat jo varmat muuttajat. Elokuvateattereiden tulevaisuus on yhä auki.

Heikki Sairanen

Lappeenrannan Pormestarin kortteli uusii kasvojaan. Ensimmäisenä uudistui täysin eli uudella rakennuksella Valtakadun ja Raatimiehenkadun kulmassa oleva Lappeenrannan Kulmatalo Oy.

Varmoja korttelista lähtijöitä ovat jo Etelä-Karjalan osuuspankki City-kortteliin ja Yliopiston apteekki. Apteekki muuttaa Ison-Kristiinan laajennukseen. Apteekki on perustamisestaan 1960-luvulta lähtien sijainnut samassa katuosoitteessa, Saimaanlinnan talossa Valtakatu 37:ssä.

Myös elokuvateatterit Nuijamies ja Kino-Aula saattavat poistua katukuvasta Valtakadulta.

 

Pormestarin korttelin uudistaminen ei hätkäytä korttelin yrittäjiä. Kirkkokadulla niin sanotussa Kassatalossa toimiva yrittäjä Tinna Aalto Käsityöliike Pyöröpuikosta ei ole huolestunut.

— Muutoksia tapahtuu aina, mutta minä en ole huolissani, Aalto sanoo.

Myös muut Kirkkokadun yrittäjät ovat rauhallisin mielin. Yrittäjä, optikko Anssi Aalto Saimaan Optiikasta sanoo, että hänellä on useamman vuoden vuokrasopimus Lähivakuutuksen kanssa.

Kangas-Kulman yrittäjällä Hilkka Ihalaisella on vuokrasopimus puolestaan osuuspankin kanssa.

— Se on vuosisopimus.

 

Valtakadun varrella sijaitsevien elokuvateattereiden tulevaisuus sen sijaan on yhä auki. Elokuvateatteriyrittäjä Merja Luotola-Maarnela sanoo, että Nuijamiehellä ja Kino-Aulalla on vuokrasopimus marraskuuhun 2016 asti.

— Luultavasti ainakin sinne asti ollaan Valtakadulla.

Valtakadun tontin omistaa Etelä-Karjalan osuuspankki, jolta elokuvateatteriyrittäjä vuokraa kiinteistöjä. Luotola-Maarnela sanoo, ettei hän ole keskustellut osuuspankin kanssa viime aikoina.

— Tällä hetkellä kaikki on auki. Eiköhän pankki ota sitten yhteyttä, kun on sen aika.

Osuuspankin lähtö tarkoittaa sitä, että nykyinen pankkitalo puretaan. Tilalle tulee tiettävästi asuin-liiketaloja.

 

Pormestarin korttelista on tehty kehittämissuunnitelma jo vuonna 2007. Vaikka koko korttelia on tarkoitus uudistaa, jää myös vanhaa sekaan.

Ainakin Viljelytalo, Saimaanlinna ja Kassatalo jäänevät korttelin uudistamisessa nykyiselleen.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen