Categories
Artikkelit

Säilöönotto alkaa kohta Konnunsuolla

Joutseno | Uuteen yksikköön tulee pääasiassa kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita odottamaan maastapoistumisen järjestelyjä.

Kirjoittaja:
Joutsenon vastaanottokeskuksen uusi säilöönottoyksikkö on viimeistelyä vaille valmis. Ensimmäiset asiakkaat tulevat sinne lokakuussa.

Vastaanottokeskus on Konnunsuon entisen vankilan tiloissa. Säilöönottoyksikkö on saneerattu sellirakennuksen kolmeen kerrokseen, joissa on yhteensä 30 paikkaa.

Ensimmäisen kerroksen niin sanotulla perhepuolella on kymmenen paikkaa, toisessa ja kolmannessa kerroksessa yhteensä 20 miesten paikkaa.

– Yksikkö avataan asteittain miesten kakkoskerroksesta alkaen. Marraskuun puoleen väliin mennessä on koko kapasiteetti käytössä, kertoi vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen, joka johtaa säilöönottoyksikköä.

 

Kutsuvieraat kokoontuivat uuden yksikön avajaisiin jo eilen.

– Asiakkaista suurin osa on kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita. Heidät otetaan säilöön maastapoistamisen järjestelyjen ajaksi. Tänne voidaan ottaa asiakkaita myös henkilöllisyyden selvittämiseksi, Jäppinen kertoi.

Asiakkaita on nyt sijoitettuna poliisivankiloihin. Jäppisen mukaan heitä alkaa ensin tulla Itä-Suomesta, myöhemmin muualtakin.

– Nyt poliisivankiloihin on sijoitettu yli 20 henkeä. Yli kaksi viikkoa sitten ei ollut ketään, hän kuvaa tilanteen vaihtelua säilöönotossa.

Paljon vaihtelee myös aika minkä asiakkaat säilöönottoyksikössä viettävät.

– Metsälässä keskimääräinen aika on ollut noin kuukausi, mutta vaihteluväliä on ollut muutamasta tunnista puoleen vuoteen, Jäppinen kertoi.

40 paikan Metsälä on Suomen tähän asti ainut säilöönottoyksikkö Helsingissä.

– Tämä melkein tuplaa säilökapasiteetin, joten ei ole enää tarvetta sijoittaa säilöönotettuja ulkomaalaisia poliisin tiloihin, totesi sisäministeri Päivi Räsänen (kd.), joka osallistui Joutsenossa Konnunsuon säilöönottoyksikön avajaisiin.

Erityisen tärkeänä hän piti asianmukaisten tilojen saamista lapsiperheille.

Konnunsuon vankilarakennuksista on nyt Antti Jäppisen mukaan noin 70 prosenttia vastaanottokeskuksen käytössä.

Turvapaikan hakijoille keskuksessa on 300 paikkaa, jotka eivät ole täynnä. Perheiden käytössä oleviin vankilan työntekijöiden entisiin asuntoihin olisi kuitenkin enemmän tulijoita kuin niihin mahtuu.

 

Tämä melkein tuplaa säilökapasiteetin, joten ei ole enää tarvetta sijoittaa säilöönotettuja ulkomaalaisia poliisin tiloihin.

Leena Sallinen