Satumaailmasta iloa musiikin opiskeluun

Lappeenranta. Marjukka Pola teki säveltämästään Sadunmaan takatalvi -musikaalista kirjan, joka sisältää myös tasokkaan CD-levyn.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto

Viulunsoitonopettaja Marjukka Pola seurasi kiinnostuneena Saaga-tyttärensä prinsessavaihetta. Sitä miten täysivaltaisesti lapsi heittäytyi fantasiamaailmaan.

Samaan aikaan Pola sai työssään Lappeenrannan musiikkiopistossa opetettavaksi kuusivuotiaiden soitinvalmennusryhmän.

— Mietin, miten soitonopiskelusta voisi tehdä entistä hauskempaa. Miten oppimisessa voisi hyödyntää lasten rikasta mielikuvitusta, Pola kertoo.

Ensin Pola nimesi viulun neljä kieltä lohikäärme Gunillaksi, prinssi Danieliksi, prinsessa Auroraksi ja lintu Eleonoraksi. Kun oppilas soitti vuorotellen vaikkapa Gunillaa ja Danielia, samalla hahmot kävivät toistensa kanssa dialogia.

Vähitellen hahmojen ympärille alkoi syntyä pieniä lauluja ja sadunomainen tarina.

— Meillä kotona luettiin tuohon aikaan niin paljon Prinsessa-lehtiä, että tarina syntyi aika helposti, Marjukka Pola naurahtaa.

Pian hahmot pääsivät myös näyttämölle pienoismusikaalissa, joka nähtiin Lappeenrannan musiikkiopistossa edelliskeväänä.

— Musikaalin hyvä vastaanotto herätti ajatuksen saattaa tarina ja laulut myös kirjaksi.

 

Musiikkisatukirja on nyt valmis. Kauniisti kuvitetun tarinan lisäksi kirjaan sisältyy CD, jossa iso joukko musiikin ammattilaisia tulkitsee tarinaan liittyvät 11 laulua.

— Levyä tehtiin koko viime kevät, Marjukka Pola kertoo.

Mukana on Marjukan muusikkoystäviä työkavereista lasten kummeihin ja perheenjäseniin. Levyllä laulavat muun muassa Disco-bändin Aki Eronen, Kuunkuiskaajien Johanna Hytti ja ekaluokan aloittanut Saaga. Myös aviomies Jani Pola on ollut suurena apuna.

 

Marjukka Pola toivoo Sadunmaan takatalven palvelevan etenkin varhaiskasvattajia. Kirjassa on mukana laulujen nuotit sekä pedagogisia tehtäviä, joiden avulla lapset voivat harjoitella musiikin perusasioita kuten rytmin, melodialinjan ja musiikin rakenteiden hahmottamista.

Pola on suunnitellut jokaiseen lauluun myös leikin, josta voi valmistaa pienen esityksen vaikkapa päiväkodin juhliin.

Lisäksi kirjasta löytyy satuun liittyviä keskustelunavauksia, joiden avulla lapsi saa mahdollisuuden erilaisten tunteiden läpikäymiseen.

— Esimerkiksi miltä tuntuu olla pieni ja pelokas. Millaista on odottaminen ja epätietoisuus, entä toivo, riemu ja rakkaus?

Tehtävät ovat niin selkeitä, ettei kirjan käyttäjän tarvitse olla musiikin ammattilainen tai osata alan terminologiaa.

 

Taidekasvatuksellisesta otteesta huolimatta satukirja sopii myös lapsiperheiden käyttöön luettavaksi ja kuunneltavaksi. Kirjan suloisen kuvituksen on tehnyt lappeenrantalainen taiteilija Heli Pukki.

— Olen aina pitänyt Helin tyylistä, värimaailmasta ja huumorista, Marjukka Pola kiittää.

Sadunmaan takatalvi nähdään lähitulevaisuudessa myös näyttämöllä. Näyttelijä Samuli Punkka valmistaa kirjan ja laulujen pohjalta esityksen, jota voi tilata päiväkoteihin.

Riina Nokso-Koivisto