Sokeripäästö vei happea Haapajärvestä

Lappeenranta. Fazerin päästö näkyi Toikansuon puhdistamon purkuvesissä lievänä happivajeena. Vesien pitoisuuksia on tarpeen seurata ensi viikolla.

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen

Lappeenrannan Fazerin makeistehtaan sokeripäästö ilmeni Toikansuon jätevedenpuhdistamon purkuvesissä happivajauksena.

Rakkolanjoen alkuosassa mitattiin heti päästön jälkeen suuri hapenkulutuksen arvo. Haapajärven pohjoispään alusvedessä happipitoisuus oli alentunut.

Varsinaista happikatoa kuitenkaan ei päässyt syntymään.

— Haapajärven pinnassa oli hyvin happea. Jotta kalakuolemia seuraisi, pitäisi hapen kuolla kokonaan myös pintavedestä, kertoo limnologi Pena Saukkonen.

Happitilanne Rakkolanjoessa oli palautunut normaaliksi tiistaihin mennessä. Haapajärven pohjoisosan pohjan läheisessä vesikerroksessa hapenvajausta oli vielä alkuviikosta. Muita poikkeamia mittauksissa ei havaittu.

— Oli yllätys, että sokeripäästö näkyi ainoastaan hapessa, eikä muissa arvoissa lainkaan, Saukkonen sanoo.

Lappeenrannan Lämpövoiman vesi- ja ympäristöpäällikkö Riitta Moision mukaan purkuvesien pitoisuuksien seuraamista jatketaan tihennetysti. Lisää näytteitä otetaan ainakin ensi viikolla.

 

Viime viikolla torstain vastaisena yönä noin 55 000 kiloa hapanta inverttisokeriliuosta valui Fazerin tehtaalla viemäriin.

Toikansuon jätevedenpuhdistamo kuormittui päästöstä, mutta puhdistamon toiminta koheni entiselleen muutamassa päivässä. Näytetulosten mukaan puhdistamon kyky poistaa muun muassa fosforia palautui jo sunnuntaina.

Sokeripäästöön johtanut tapahtumasarja sai alkunsa Fazerin tehtaan betonilattian rakenteiden romahtamisesta. Lattian pettämisen syytä ei vielä tiedetä.

Jenni Hirvinen