Tötterötukan tilalla ponnari

Lappeenranta. Jam Rock Band soittaa kahden vuoden tauon jälkeen kaikille avoimen keikan. Stemmat kaikuvat 37 vuoden kokemuksella.

Liisa Kukkola

Vieläkö Jam Rock Band on pystyssä, kysytään Suomi24 palstalla.

-Kyllä on, vastaa yhtyeen laulusolisti Jouko Nykter.

Todisteena siitä Jam Rock Band soittaa keikan Monrepos-ravintolassa tulevana perjantaina.

Edellinen keikka oli kaksi vuotta sitten samassa paikassa. Tuolloin juhlittiin yhtyeen 35-vuotista taivalta.

-Soitettu ollaan kyllä koko ajan, keikat ovat vaan olleet suljettuja tilaisuuksia, esimerkiksi 50-vuotisjuhlia. Voi olla, ettei seuraavaa keikkaa tarvitse odottaa kahta vuotta, Nykter lupaa.

Uutisiakin Jam Rock Bandiin kuuluu: basisti on uusi vaikkakin vanha tuttu. Petri Karttunen soitti bändissä jo 1980-luvulla, sen viimeisinä aktiivisina vuosina ennen viiden vuoden hiljaiseloa.

-Petri oli tuolloin 16-vuotias, ja meillä oli hänen äitinsä kanssa sopimus. Kiertueilla hänen piti mennä keikan jälkeen suoraan hotelliin nukkumaan. Sopimus piti. Enää ei tarvitse äidiltä kysyä lupaa.

Bändin jäsenten tötterötukat ovat poissa, mutta musiikki on samaa kuin ennen: doo-wopia, jossa soivat kauniit melodiat ja stemmat. 1970-luvulla 50-lukulaisuus ulottui niin keikoille kuin niiden ulkopuoliseenkin elämään.

-Nahkarotsi piti olla ja amerikanraudat, enää genren esittäminen ulkoisesti ei ole niin tärkeää. On minulla tosin Chevrolet työn alla.

Lappeenrannassa eivät punkkarit ja fiftarit Nykterin mukaan olleet pahoissa väleissä. Bändiä ei kotikaupungissa kolhittu sen edustaman ideologian vuoksi, mutta kerran Helsingissä Koiton-talossa sattui.

-Meidät oli buukattu keikalle punk-bändien kanssa. Roudaria lyötiin yleisöstä kettingillä.

 

Jouko Nykterin työpaikka on edelleen Chymoksella. Valmistettava on vaihtunut mehuista, hilloista ja lasten ruuista karamelleihin, ja työnantajan nimikin on vaihtunut, mutta vuorot pyörivät edelleen.

-Olen aina ollut sataprosenttinen lappeenrantalainen, ei ole edes mielessä käynyt muualle muuttaminen. Työ on pitänyt kiinni paikkakunnassa.

Edes Jam Rock Bandin kulta-aikoina Nykter ei haaveillut musiikin tekemisestä itselleen uraa ja ammattia.

-Se on kovaa työtä, paljon mukavampaa on käydä keikoilla työn lomassa.

Kumpi on Nykterin mielestä kovempi ja isompi: Jam Rock Band aikoinaan vai Kotiteollisuus nyt?

-Kyllä se on ehdottomasti Kotiteollisuus. Olen katsellut ihaillen niin Kotiteollisuuden, Mokoman kuin Stam1nankin poikien soittamista ja menestymistä. Hienoa työtä.

 

 

Jam Rock Band Monrepos-ravintolassa pe 12.9.

 

Jouko Nykter

Ikilappeenrantalainen, Jam Rock bandin laulaja.

Harrastaa musiikkia intohimoisesti muutenkin kuin bändissä.

Levykeräilijä, jolla noin 2 000 cd-levyä ja toinen mokoma lp-levyjä.

Kuuntelee mieluiten 1970 luvun musiikkia: Led Zeppeliniä, Jimi Hendrixiä.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola