Tyhjällä funkissairaalalla ei ole ottajia

Lappeenranta. Tiuruniemen sairaalan kehittämissuunnitelmat tyssäsivät. Terveys- ja hyvinvointipalvelujen sijaan funkistaloon mietitään nyt majoitusbisnestä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Tiuruniemen sairaala joutuu ehkä kumisemaan tyhjillään humisevien honkien keskellä vielä vuosia. Kiinteistön omistavan Seniori-Saimaan neuvottelut hyvinvointi- ja terveysalan toimijoiden saamisesta funkissairaalaan ovat rauenneet. Ei tullut esimerkiksi senioriasuntoja, tehostettuja hoivapalveluja ja yksityissairaalaa.

Lappeenrannan apulaiskaupunginjohtajan Kari Korkiakosken mukaan omistajien eli kaupungin ja Holiday Club Resortsin tavoitteena on edelleen saada kiinteistö myytyä mahdollisimman nopeasti.

 

Todennäköisin ratkaisu sairaalan jalostamiseksi löytynee läheltä. Rauhan kylpylää pyörittävä Holiday Club voisi ottaa rakennuksen vaikka majoituskäyttöön.

-Uskon, että tässä on pieni aikalisä, ja että aikaa myöten kiinteistö menisi Holiday Clubille.

Rakennuksen muuttaminen majoituskäyttöön vaatisi alustavan laskelman mukaan 25-30 miljoonan euron investoinnin.

Korkiakoski uskoo, että rakennus joka tapauksessa tulee aikanaan majoituskäyttöön.

-Onko se hotelli vai mitä, sen näyttää aika. Toisaalta majoitustiloja pitäisi tulla myös muun muassa Huhtiniemeen.

 

Tyhjillään olo alkaa vaatia lisärahoitusta nyt syksystä lähtien. Vuokratuloja ei enää ole. Pelkästään talomammutin lämmitys maksaa vuodessa noin 140 000 euroa, ja kiinteistövero vie noin 30 000 euroa. Kiinteistöyhtiön tämän vuoden tuloksen odotetaan olevan miinuksella 264 000 euroa.

-Taloudellinen tilanne Euroopassa ja Suomessa hidastaa isoa projektia. Mutta on rakennus niin hyvällä paikalla ja kaava antaa niin paljon mahdollisuuksia, että kyllä Tiurulle käyttö löytyy, uskoo Korkiakoski.

Korkiakoski toteaa, että rakennuksen koko tuo haasteita.

-Se tässä on käynyt ilmi, että yksityisen sektorin virittelyt ovat jääneet kovin pieniksi hyvin massiiviseen Tiurun kiinteistöön verrattuna. Kiinteistöllä on rakennusoikeutta 20?000 ja olemassaolevaa rakennuskantaa 12?000 kerrosneliötä.

Parantolasta hotelliksi?

Tiuruniemen tuberkuloosiparantola valmistui vuonna 1939.

Joutsenon vastaanottokeskus toimi päärakennuksessa vuosina 1993-2012.

Lappeenrannan kaupunki ja Holiday Club Resorts perustivat vuonna 2010 Kiinteistö Oy Seniori-Saimaan Tiuruniemen alueen kehittämiseksi. Kaupunki omistaa yhtiöstä 70 ja Holiday Club 30 prosenttia.

Aluetta kehitetään terveys- ja hyvinvointipalvelujen, loma-asumisen ja matkailun kohteena.

Päärakennus on suojeltu. Siihen on mahdollista rakentaa laajennusosia eteläpuolelle ja koilliskulmaan parvekesiiven itäpuolelle. Lisäksi potilassiiven päälle saa tehdä lisäkerroksen.

Nykyisen Impilinnan paikalle saa rakentaa 8½-kerroksisen asuintalon. Holiday Club on ostanut Impilinna-kiinteistön.

Anne Kotiharju