Categories
Artikkelit

Aika maalaa muistot alleen

Kuvataide. Omaperäinen tekniikka korostaa Anna Karoliina Partasen valokuvamaalausten teemaa, muistojen katoavaisuutta.

Kirjoittaja:
Maaria Drake

Anna Karoliina Partanen valokuvaa yleensä perhettään tai ystäviään. Ihmisiä, joita on helppo ohjata ja jotka voivat rentoutua hänen seurassaan.

Sitten hän ryhtyy käsittelemään valokuvaa. Hän maalaa, raaputtaa, polttaa ja ompelee siihen käsinkosketeltavan pinnan.

— Minulle ei riitä, että otan kuvan.

 

Partanen on Lontoossa asuva ja työskentelevä lappeenrantalaislähtöinen taiteilija.

Hän kävi peruskoulun ja lukion Lappeenrannassa. Heti lukion jälkeen 19-vuotiaana tie aukesi Lontoon Camberwell College of Art -yliopistoon.

— Kaipasin muutosta, jotain uutta.

Muutto Lontooseen aiheuttikin yllättävän suuren kulttuurishokin.

— Kuvittelin, että se olisi ollut ihan helppoa. Meni puoli vuotta, että opin kulttuuriin ja kieleen.

Myös koulussa oli erilaista. Partasen mukaan Suomessa panostetaan enemmän henkilökohtaiseen opetukseen, kun taas Lontoon suuressa yliopistossa opiskelija on vain yksi monista.

Alkukankeuksien jälkeen Lontoo alkoi tuntua kodilta. Partanen asuu poikaystävänsä kanssa Etelä-Lontoossa Greenwichissä, on töissä painatusfirmassa ja käyttää lähes kaiken vapaa-aikansa taiteeseen. Yliopistosta hän valmistui neljä vuotta sitten.

— Sekä Suomi että Lontoo ovat minulle koteja. Olen luonut elämäni tänne, mutta toki ikävöin Suomeakin, sitä, ettei tarvitse koko ajan olla tungoksessa.

 

Partanen aloitti taiteen tekemisen jo lapsena kuvataidekoulussa maalaten ja piirtäen. Yliopistossa hän erikoistui valokuvataiteeseen.

Pelkkä kuvaus ei silti hänelle riitä: Partasen lähestymistapa valokuvataiteeseen on hyvin kokeellinen, hän kutsuu sitä valokuvamaalaukseksi. Yhden teoksen valmistuminen on pitkä prosessi. Jos joku menee pieleen kuvan pintaa työstäessä, on aloitettava kokonaan alusta.

Mieluiten Partanen maalaa valokuvan päälle tempera-väreillä. Temperaa käytettiin jo antiikissa: se on jauhetta, joka sekoitetaan munankeltuaiseen.

— Sillä saa moderniin valokuvaan vanhaa tyyliä.

Vivahteet vanhuudesta, historiasta, korostavat Partasen töissä vallitsevaa ajatusta: miten aika vaikuttaa muistoihimme.

— Muistot ja aika ovat sidoksissa toisiinsa. Muistot ovat katoavaisia, aika saa ne pyyhkiytymään mielestä. Menetyksen pelko ja kuolema ovat vahvasti läsnä.

 

Partasen viimeisin valokuvamaalaussarja oli tässä kuussa esillä Lontoon Brick Lanella pidetyssä The Other Art Fair -näyttelyssä. Näyttelyssä vieraili yli 10 000 kävijää.

Partanen pitää näyttelyitä noin pari kertaa vuodessa, lähinnä Lontoossa. The Other Art Fairin kanssa samaan aikaan hänen töitään oli esillä Brightonissa valokuvafestivaaleilla. Myös New Yorkissa hänen taidettaan on nähty muutamaan otteeseen.

Suomeenkin olisi haaveena joskus näyttely pystyttää.

— Ehdottomasti haluaisin, mutta en oikein tiedä, kehen ottaa yhteyttä! Partanen naurahtaa.

— Jos haluaa tehdä taidetta ja luoda kontakteja, täällä on siihen enemmän mahdollisuuksia kuin Suomessa.

 

Anna Karoliina Partanen

Syntynyt 1987.

Kotoisin Lappeenrannasta, jossa käynyt peruskoulun ja lukion.

Valmistunut Camberwell College of Artista 2010, pääaineenaan valokuvaus.

Asuu Lontoossa.

Töissä painatusfirmassa.

Blogit: bogcottonmountains.com — taiteen tekemisen dokumentointia englanniksi; lily.fi/blogit/sininen-yo — Lontoossa asumisen pohdiskelua suomeksi.

Maaria Drake