Categories
Artikkelit

Jukolan näyttämö rakentuu Raipon pelloille

Suunnistus. Lappee-Jukolaan odotetaan 50 000 kisakävijää kesäkuussa 2016. Jukolan reittejä kiertävien suunnistajien määräksi arvioidaan 15 000—18 000.

Jarmo Hämäläinen

Raipon hiljaisessa peltomaisemassa Vaalimaantien lähellä on syksyn mittaan viritelty suuria suunnitelmia. Kesällä 2016 peltoaukealle nousee Jukolan viestin päänäyttämö.

— Sehän on vähän kuin pieni kaupunki. On kaupat, pankit, ravintolat ja tuhansia ihmisiä. Ajattelimme ensin, että kaikki teltat mahtuvat tähän aukealle, mutta niille piti varata tiloja myös lähialueen pelloilta, Jukolan viestin kilpailujohtaja Juha Heimala kuvailee.

Kisakeskuksena toimivan peltoaukean reunoilta on raivattu metsää ja seuraavaksi vahvistetaan alueen tiepohjia raskasta kisakalustoa varten.

Peltoaukealle on paaluilla hahmoteltu tulevan Jukolan viestin lähtö- ja maalialuetta, jossa hyvinkin 15 000 suunnistajaa juoksee Jukolan illassa ja yössä.

Jukolan viestin osallistujaennätys 17 000 suunnistajaa on parin vuoden takaa Vantaalta. Viime kesänä Kuopiossa oli noin 16 000 suunnistajaa.

Ensi kesäkuussa Paimion Jukolan viestiin odotetaan laivalastillista ruotsalaisia suunnistajia. Lappee-Jukolassa lasketaan 2016 sen varaan, että itärajan pinnassa osallistujamäärää kasvattavat venäläissuunnistajat.

— Venäläiset suunnistajat puntaroivat tarkkaan sen, kuinka paljon heidän pitäisi matkustaa kisoihin vielä Suomen puolella. Paimio on venäläisille kaukana, mutta me markkinoimme Jukolaa sillä, että kun tulette Allegrolla Vainikkalaan, olette jo kisakeskuksessa. Me kyllä haemme suunnistajat bussilla Vainikkalasta, Juha Heimala sanoo.

Suunnistajia itärajan takana riittää.

— Kun Suomessa kansallisissa kisoissa on 300 suunnistajaa, niin Venäjällä voi olla kolme tuhatta.

— Venäläiset eivät vaan riittävästi tiedä siitä, että Jukolan viestiin voi osallistua muukin kuin seurajoukkue. Erilaiset kaveriporukat ja firmajoukkueet ovat nykyään Jukolan viestille elinehto, suurin osa joukkueista alkaa jo olla niitä. Sitä tietoa meidän on saatava myös Venäjälle, Heimala korostaa.

 

Lappee-Jukolan kisakartta on valmistunut kesän mittaan. Kartoittajana on toiminut Rauno Asikainen, joka on tehnyt karttoja myös MM-kisoihin.

— Kilpailualue on luonnollisesti harjoituskiellossa, mutta ensi kesänä Lappeen Riennon kansalliset Rinkelirastit järjestetään kisa-alueen vieressä kartalla, joka on myös Asikaisen tekemä.

— Markkinoimme jo suunnistusseuroille ensi kesäksi ja syksyksi harjoituspaketteja. Arviolta 300 seuraa on tulossa tutustumaan tulevan Jukolan viestin maastotyyppiin ja viereisen alueen karttoihin, Juha Heimala kertoo.

 

Lappee-Jukola 2016

Lappeen Riento isännöi Jukolan viestiä kesäkuussa 2016 Raipon, Simolan ja lähikylien alueella

Kisoihin odotetaan yli 15 000 suunnistajaa. Koko kävijämääräksi ennakoidaan

50 000 ihmistä.

Kisabudjetti on miljoonan luokkaa. Tulopuoli koostuu osallistumismaksuista, yhteistyösopimuksista ja myynnistä. Pääsylippuja alueelle ei myydä.

Kisasivut löytyvät osoitteesta www.jukola.com/2016

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen