Categories
Artikkelit

Kauppa ei käy messutaloilla

Joutseno. Rauhassa on useita messutaloja kaupan. Epävarmoina aikoina ei haluta ostaa isoa ja kallista huvilaa.

Kirjoittaja:
Terhi Kinnunen

Ruskeaksi kuivuneet pujot huojuvat kirpeässä syysillassa. Korkean viidakon takaa pilkistää talon katto. Aivan tien viereen on isketty kyltti, joka kertoo huvilan olevan myynnissä. Hinta on karvan verran alle 500 000 euroa.

Tämä on Rauhan loma-asuntomessualue. Kesällä 2012 järjestetyillä messuilla oli esillä 16 huvilaa, joista osa oli paritaloja.

Tällä hetkellä Jokakoti-, Oikotie ja Etuovi-verkkosivuilla on myynnissä ainakin kuusi vapaa-ajan asuntoa messualueelta. Myös messualueen välittömässä läheisyydessä on myynnissä useita kohteita.

Kauppa ei käy, myöntävät myyjät ja välittäjät. Pitkittynyt talouden taantuma on tehnyt ostajaehdokkaista varovaisia ja yksityisnäyttöjä pyydetään harvakseltaan.

 

Myymättä ovat esimerkiksi kaksi Lappeenrannan K-Raudan messuille rakennuttamaa taloa sekä Imatran K-Raudan rakennuttama talo.

—Niitä ei ole vuokrattu, eikä ole saatu myytyä. Ne ovat tyhjillään, kertoo Lappeenrannan K-Raudan kauppias Timo Tersa.

Tersa uskoo kuitenkin, että Rauhan messualueen talot menevät ennen pitkää kaupaksi.

—Nyt odotetaan parempia aikoja. Kukaan ei voinut tietää, kun alettiin rakentaa, että talous menee tällaiseksi, hän sanoo.

Imatran K-Rautapertin kauppias Ismo Lahtela kertoo, että messuille rakennettua hirsitaloa on esitelty talon tai huvilan rakentajille. Myös Lappeenrannan K-Rauta on esitellyt taloa rakentajille.

—On se myynnissä, muttemme ole aktiivisia ponnisteluita sen myymiseksi tehneet, Lahtela sanoo.

 

Messualueen talot ovat isoja ja kalliita. Hintahaarukka noin 300?000 eurosta lähes 900?000 euroon. Vaikka Saimaa on lähellä, messutaloilla ei ole omaa rantaa. Monet taloista onkin suunniteltu venäläiseen makuun. Mutta venäläisetkin ostajat harkitsevat nyt huolellisemmin, kun ruplan arvo on halventunut suhteessa euroon.

—Kyselyjä tulee, mutta kauppoja vähänlaisesti. Hinta tulee vastaan, Tatiana Vellikok Suomen Kiinteistöt Biportista sanoo.

—Me myymme pääsääntöisesti kotimaisille asiakkaille. Tuon hintaluokan kohteet eivät kotimaista asiakasta kiinnosta, sanoo Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Mika Inkeröinen.

Imatran Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Henri Pohjalainen kertoo kuitenkin, että alueella myynnissä olevista kohteita on ulkomaalaisten lisäksi käynyt katsomassa myös suomalaisia ostajaehdokkaita.

Joitakin myyntikohteita on vuokrattu matkailijoille.

 

Loma-asuntomessut 2012

Kesällä 2012 valtakunnalliset loma-asuntomessut järjestettiin Lappeenrannan Rauhassa.

Esillä oli 16 huvilaa.

Lisäksi esiteltiin erilaisia saunoja rannan tuntumassa.

Erikoisuutena olivat kelluvat loma-asunnot.

Messukohteisiin tutustui runsaat 30 000 kävijää.

Suomen Asuntomessujen yleisötutkimuksen mukaan lähes 80 prosenttia kävijöistä oli tyytyväisiä messuihin. Kävijät olisivat kuitenkin halunneet nähdä järven rannalla sijaitsevia ja tavallisia kesämökkejä.

Loma-asuntomessuja ei järjestetty vuonna 2013.

Kesällä 2014 loma-asuntomessut pidettiin Kalajoella.

 

Tienpientareet puskevat pujoa messualueella

Pari vuotta Rauhan loma-asuntomessujen jälkeen alue ei näytä enää niin puunatulta ja laitetulta. Paikoittain korkeat pujokasvustot estävät messutalojen näkemisen alueen pääkadulta.

Messutalojen kauppaajia laajat pujokasvustot ja muut rehottavat kasvit harmittavat. Monet läheisessä kylpylässä vierailevista matkailijoista lenkkeilevät ja kulkevat messualueen ohi. Epäsiisti piennar voi lopahduttaa mahdollisen asunnonostajan kiinnostuksen.

Lappeenrannan K-Raudan kauppias Timo Tersa kertoo laittaneensa kahden messutalon pihat uusiksi kolme kertaa pujon leviämisen vuoksi.

— Alue kannattaisi laittaa kuntoon, sillä siellä käy paljon matkailijoita. Ei olisi iso satsaus pitää paikat kunnossa, sanoo Imatran K-Rautapertin kauppias Ismo Lahtela.

 

Lappeenrannan kaupungilta myönnetään, että se on saanut paljon palautetta messualueen epäsiisteydestä. Kaupungille on kuitenkin ollut hieman epäselvää, mitkä alueet kuuluvat kaupungille ja mitkä tonttien omistajille ja yrityksille.

Kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen teknisestä toimesta kertoo, että kaupunki on nyt teettänyt kartan, josta selviää mitkä alueet kuuluvat sen hoidon piiriin.

Tersa sanoo toivovansa, että kaupunki vast’edes pitää sille kuuluvat alueet siistinä.

— Kyllä talojen omistajat varmasti hoitavat omat pihansa, Tolonen sanoo.

Terhi Kinnunen