Kirjoituksia sitruunapuun alta

Kirjat. Tarja Sipiläisen jännitysnovelleissa pilkahtaa Lappeenranta.

Leena Härkönen

Dekkarinystäville on ilmestynynt ikioma joulukalenterikirja, jossa on jännitysnovelli 24 kirjoittajalta. Yksi heistä on lappeenrantalainen Tarja Sipiläinen.

 

Millainen on taustasi kirjoittajana?

Olen aina ollut innokas lukija. Teininä kahlasin lähikirjaston hyllyt aakkosjärjestyksessä. Haaveilin kirjoittamisesta, mutta luonteen vilkkaus sai innostumaan sosiaalisemmista harrastuksista. Vuonna 2005 ilmoittauduin Jyväskylän yliopiston luovan kirjoittamisen kurssille. Viideskymmenes novellini julkaistaan näillä näkymin vuodenvaihteen tienoilla.

 

Miten pääsit mukaan dekkarinystävän Joulukalenteriin?

Kirjan suunnittelussa mukana ollut kirjailija Henry Aho tiesi, että olin kirjoittanut jännitystarinoitakin, ja kysyi, kiinnostaisiko minua osallistua projektiin.

 

Paljasta hieman, mitä luukustasi löytyy.

Tarinani päätyi luukkuun numero yksi. Puutarhamyymälän tuoksut ja hopeahileillä koristellut joulutähdet synnyttivät idean, johon  ujuttautui mukaan rikos, ripaus fantasiaa ja aimo annos romantiikkaakin.

 

Työskentelet Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla. Miten vapaa kirjoittaminen sopii yhteen sen kanssa?

Vaikka työssäni käsittelen numeroita ja asiatekstejä, vapaa-ajalla ei ole vaikeuksia sukeltaa luovan kirjoittamisen maailmaan. Innovatiivinen ja vireä työyhteisö kannustaa tarinoiden kirjoittamiseen. Ja päinvastoin: tarinat antavat virtaa töiden tekemiseen.

 

Onko Lappeenranta inspiroiva ympäristö?

Se on kotikaupunkini, ja useammissakin tarinoissani on pilkahduksia, jotka liittyvät tänne. Ammennan kuitenkin ideoita kaiken aikaa ja kaikkialta.

 

Millainen kirjoittamisen muoto on sinulle ominta?

Olen tähän asti kirjoittanut novelleja, lyhimmillään satasanaisia raapaleita. Novelli on kompakti paketti, jonka lukemiseen kiireiselläkin on aikaa. Pieneen muotoon mahtuu suuria tarinoita. Myös näytelmät kiinnostavat. Omimmat genreni ovat reaalifantasia, kauhu ja jännitys.

 

Minkä kirjan luit viimeksi?

Olen melko kaikkiruokainen lukija. Huojuva lukemattomien kirjojen pino on siivouspäivänä rysähtänyt nurin monta kertaa. Parhaillaan luen Anni Nupposen novellikokoelmaa Joen jumala.

 

Harrastat rivitanssia. Millainen harrastus se on?

Olen harrastanut rivitanssia kymmenisen vuotta, mutta juuri nyt en ole missään ryhmässä. Tällä hetkellä bootsit ja farkut ovat vaihtuneet uimapukuun ja -laseihin.

 

Rakastat myös sitruunoita. Miten se ilmenee?

Sitruunassa on kaikki kohdallaan: muoto, väri, maku, rakenne. Minulla on ollut viisitoista vuotta sitruunapuu. Kesäisin se rehottaa pihalla, talvet yläkerran erkkeri-ikkunan valossa.

 

Tarja Sipiläinen ja Helena Väisänen lukevat Jouludekkari-novellejaan tiistaina 21.10. klo 18 Lappeenrannan maakuntakirjaston musiikkisalissa. Reuna-kustantamon ja kirjakauppa Oy:n julkaiseman kirjan tekijät ovat lahjoittaneet vuoden 2014 kirjoittajapalkkiot Hyvä joulumieli -keräykseen.

 

Tarja Sipiläinen

Paljasjalkainen, villasukissa viihtyvä lappeenrantalainen.

Perheeseen kuuluu avomies.

Töissä Lappeenrannan teknillisen yliopiston Energia-laitoksella, energia- sähkö- ja ympäristötekniikan viestintä- ja talousvastaava.

Harrastukset: kirjoittaminen, uiminen, rivitanssi, leipominen, sitruunapuun kasvatus.

Kirjoittaja:
Leena Härkönen