Categories
Artikkelit

Koulun purkamiseen tuli mutkia

Lappeenranta. Lauritsalan alakoulun tontin asemakaavaehdotuksesta tehtiin muistutus. Asukkaiden mieli asiassa on muuttunut.

Kirjoittaja:
Matti Saarela

Lauritsalan alakoulun asemakaavan ja tonttijaon muutosehdotusta vastaan on jätetty muistutus. Muistutuksen tekijä Jouko Kuivalainen katsoo, ettei suojellun koulun purkaminen voi olla mikään läpihuutojuttu. Marraskuussa 2011 vahvistetussa asemakaavassa Lauritsalan alakoulu on suojeltu rakennustaiteellisesti ja historiallisesti arvokkaana rakennuksena.

-Alakoulun purkamisesta päätettiin joulukuun kaupunginvaltuustossa, jossa oli esillä kaikki kouluasiat Lauritsalan lukion lakkauttamisesta lähtien. Koulun purkamisesta päättäneiltä valtuutetuilta saattoi mennä ihan ohi se tieto, että Lauritsalan alakoulu on suojeltu asemakaavalla, Kuivalainen perustelee muistutustaan.

 

Kuivalaisen mukaan rakennussuojelun vastuuhenkilöt Museovirastossa, Etelä-Karjalan museossa ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa ovat lausunnoissaan painottaneet suojellun rakennuksen peruskorjauskelpoisuutta.

-Samalla on painotettu yhteistyön merkitystä suojeltujen rakennusten peruskorjauksiin perehtyneiden tahojen kanssa.

Kuivalainen ihmettelee myös sitä, ettei koulun purkamisesta ole pyydetty lausuntoa Lappeenrannan killalta.

 

Lauritsalan alueen asukasyhdistys on aikaisemmin kannattanut vanhan koulun purkamista ja uuden koulun rakentamista. Kuivalaisen mukaan alueen asukkaiden mieli asiassa on muuttunut, kun heille selvisi, ettei uuteen kouluun ole tarkoitus rakentaa lainkaan liikuntatiloja.

Kaupungin tilakeskuksen tavoitteena on aloittaa alakoulun purkaminen alkuvuodesta 2015. Uuden koulun pitäisi aikataulun mukaan valmistua käyttökuntoon tammikuussa 2017. Kuivalainen epäilee, ettei maanantaina kokoontuva kaupunginvaltuusto ehkä ole perillä siitä, että uusi, koulun purkamisen salliva asemakaava ei ole vielä lainvoimainen.

Kuivalainen on aikaisemmin toiminut asukasyhdistyksen hallituksessa.

-Nykyisin olen Lauritsalan alueen asukasyhdistyksessä vain jäsenenä.

Matti Saarela