Categories
Artikkelit

Lappeenrannalle iso lasku Muukon hauleista

LAPPEENRANTA. Haulikkoradan maanpuhdistustyöt maksavat Lappeenrannan kaupungille satojatuhansia euroja. Toinen mokoma kuluu, jos haulikkoradan toimintaa päätetään jatkaa.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen

LAPPEENRANNAN kaupungin täytyy poistaa Muukon ampumakeskuksen haulikkoradan pilaantuneet maat vuoden 2017 loppuun mennessä. Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta päätti radan uudesta ympäristöluvasta tiistaina.

Jos haulikkoradan toimintaa halutaan jatkaa maanvaihdon jälkeen, radan peruskorjauksen lisäksi paikalle täytyy rakentaa maaperän suojausjärjestelmät.

-Arvelisin kaikkien toimenpiteiden hinnan olevan yhteensä lähempänä miljoonaa kuin puolta miljoonaa euroa, nuoriso- ja liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman haarukoi.

Kustannusarvio tarkentuu, kun ympäristölupa saa lainvoiman ja kaupunki tilaa konsulttiyhtiöltä suunnitelman pilaantuneen maan poistosta.

Toinen suunniteltava asia on, kuinka paljon uuden lupaehtojen mukaisen radan rakentaminen maksaa.

-On poliittisen keskustelun asia, rakennetaanko haulikkorata vai ei, Oksman muistuttaa.

 

Muukon ampumakeskus sijaitsee ykkösluokan pohjavesialueella. Luotiaseradoilla vastaavat korjaustyöt on tehty viime vuosien aikana.

Pilaantunut maa täytyy poistaa maastosta joka tapauksessa, jatkui haulikkoradan toiminta tai ei.

Haulien poistaminen metsäisestä hiekkamaasta on hankalaa.

-Sieltä lähtee tonneittaan maamassaa, joka pitää viedä ongelmajätekäsittelyyn.

 

NUORISO- ja liikuntalautakunta esitti maanantaina, että kaupunki varautuisi ensi vuonna erillismäärärahalla urheilutalon peruskorjauksen suunnitteluun ja Kisapuiston liigajäähallin penkkien uusimiseen.

Valtio on varannut 750 000 euron avustuksen urheilutalon peruskorjaukselle vuodelle 2017. Sen hinnan on aiemmin arvioitu olevan noin kahdeksan miljoonaa euroa.

-Peruskorjauksen suunnittelu ja väistösuunnitelmat pitäisi tehdä vuosina 2015 ja 2016, jos urheilutalo aiotaan peruskorjataan vuonna 2017. Peruskorjauksella on niin suuret vaikutukset koululiikunnalle ja eri tiloja käyttäville lajeille, Oksman muistuttaa.

Kisapuiston liigajäähallissa on noin 2 000 penkkiä elinkaarensa päässä.

Kaupungin puoleisessa päädyssä sijaitsevat vanhimmat penkit viettivät 30-vuotisjuhliaan viime vuonna.

Uusien teräsrunkoisten, taittuvien ja palosuojatulla kankaalla varustettujen penkkien arvioidaan maksavan asennettuina noin 200 000 euroa.

Jos erillismäärärahaa ei tule, nuoriso- ja liikuntalautakunta joutuu pohtimaan penkkien hankintaa sille myönnetystä vuotuisesta 300 000 euron määrärahasta, joka on tarkoitettu liikuntapaikkojen kunnostustöihin.

-Katsomosta tulee vähän tilkkutäkki, jos vaihdamme aina vain akuuteimmat parikymmentä penkkiä kerralla.

Anssi Silvennoinen