Categories
Artikkelit

Lappeenrannalle yllätysvelkaa

RAKENTAMINEN. Lauritsalan ja Pontuksen koulujen rakentaminen jo ensi vuonna kasvattaa valtuustokauden velkamäärää 23 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan kaupungin velkamäärä kasvaa tämän valtuustokauden aikana 23 miljoonaa euroa arvioitua enemmän. Velkataakan kasvamisen syy on Lauritsalan ja Pontuksen uusien koulujen rakentamisen aloittaminen jo ensi vuonna. Alunperin koulut piti rakentaa vasta 2017.

-Kouluinvestoinnit paikkaavat Lauritsalan koulutilaongelmaa. Sen vakavuus ei ollut tiedossa joulukuussa 2013, kun valtuusto hyväksyi pitkän aikavälin investointiohjelman ja päätti koulujen rakentamisesta 2017, kaupungin strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen kertoo.

Lauritsalan nykyinen koulu laitettiin viime kesänä käyttökieltoon terveydelle vaaralliseksi todetun kuntonsa vuoksi. Koulu on tarkoitus purkaa ja sen tilalle rakennetaan uusi koulu, joka valmistuu käyttöön 2017. Myös Pontuksen uuden koulun rakentamista aikaistettiin pitkälti Lauritsalan akuutin tilaongelman vuoksi. Pontuksen koulukin valmistuu 2017.

 

Naukkarisen mukaan investointivelan kasvu ei uhkaa valtuuston vuosi sitten hyväksymää talouden tasapainottamisohjelmaa, koska tasapainottamisen pääpaino on käyttötalouden menojen puolella.

-Voidaan puhua investointipiikistä, joka sulaa seuraavina vuosina. Jos koulut olisi rakennettu vasta 2017, velkaa olisi syntynyt silloin, joskin vähemmän kuin nyt.

Investointiohjelma vuosille 2015-2016 on jätetty kaupunginhallituksessa pöydälle jo kaksi kertaa. Aikalisän aikana on selvitelty muun muassa Lauritsalan koulun liikuntasalin tarvetta. Sali ei sisälly koulun rakennussuunnitelmiin ja salin puuttumisesta on tullut veronmaksajilta kritiikkiä kaupungin suuntaan.

 

Liikuntasalia ei tule kritiikistä huolimatta. Perusteluina sen jättämisestä pois koulurakennuksesta on lisärakentamisen kalleus sekä sitä kautta kasvavat vuokrakulut kasvatus- ja opetustoimelle. Virkamiehet pitävät lausunnoissaan riittävänä, että Pontuksen kouluun rakennetaan 500 neliön liikuntasali.

Liikunnan opetuksen tarpeisiin Lauritsalassa riittää virkamiesten mielestä Lauritsalan koulukeskuksen liikuntasali, joka voidaan jakaa kolmeen osaan. Myös salin näyttämöä ja kellaritilojen kuntosalia voidaan heidän mielestään käyttää liikunnan opetuksessa.

 

Investointiohjelma kasvavine velkoineen hyväksytään ensi maanantaina. Ensin sen käsittelee kaupunginhallitus, ja illalla se on kaupunginvaltuuston kokouksen asialistalla. Investointiohjelma esitetään hyväksyttäväksi ja liitettäväksi ilman eri käsittelyä ensi vuoden talousarviokirjaan.

Itse talousarvio hyväksytään myöhemmin, mutta maanantain kokouksessa valtuusto lyö lukkoon ensi vuoden tuloveron ja kiinteistöveroprosentit.

 

Koulueurot

Pontuksen uuden koulu/päiväkodin rakentaminen maksaa kalusteineen 16,5 miljoonaa euroa.

Lauritsalan uuden koulun rakentaminen kalusteineen (ilman liikuntasalia) maksaa 7,9 miljoonaa euroa.

Heikki Sopanen