Luennolla piuhaa pitkin

Luento | Etelä-Karjalan kesäyliopistossa seurataan porukalla Helsingin yliopiston luentoja. Etuina ovat miellyttävät puitteet ja keskusteluseura.

Millainen tilaisuus verkkoluennon seuraaminen on, Etelä-Karjalan kesäyliopiston koulutuspäällikkö Leena Salonen?

— Lähetys tapahtuu Helsingin yliopiston Porthaniasta, hienosta vanhasta salista. Lähetys on ikään kuin televisiolähetys. Aluksi kuvassa näkyy, kun yleisö saapuu saliin. Ääni alkaa kuulua tilaisuuden alkaessa. Lähetys on suora. Kuvissa näkyy myös yleisöä, vaikka pääosassa ovat luennoitsijat.

— Yleensä tilaisuuksissa on puheenjohtaja ja kaksi noin 25 minuutin asiantuntija-alustusta. Loppuaika käytetään yleisön kanssa keskusteluun, ja yleisö saa esittää kysymyksiä ja kommentoida.

 

Miten luennon seuraaminen etänä eroaa paikan päällä olemisesta?

— Me, jotka olemme muualla, voimme lähettää tekstiviestejä, ja paikalla oleva henkilöstö lukee niitä. Sinne voi myös tviitata, ja blogissa aihetta voi syventää ja kirjoittaa omia ajatuksiaan.

— Aito miljöö ja tunnelma välittyvät osittain, mutteivät tietenkään kokonaan. Helsingissä yleisöä on satamäärin ja on hienot tilat, joten se on tietty kulttuurikokemus.

 

Luentoja voi katsoa kotikoneeltakin. Miten verkkoluento kesäyliopistossa poikkeaa yksin katsomisesta?

— Täällä katsomme isolta kankaalta, ja kuva ja ääni ovat tosi hyvät. Tekniikan kehittyessä verkko-opiskelusta on tullut miellyttävää. Voi olla, että kotona ei riitä yhteys vilkkaimpaan verkkoaikaan.

— Täällä on myös mahdollista keskustella ryhmän kanssa. Luennon aikana ei puhuta, mutta Porthanian keskustelun jälkeen voimme keskustella, ja minä toimin puheenjohtajana. On mahdollisuus kanssakäymiseen ja saada kuulijoita näkemyksilleen.

 

Kenelle verkkoluennot ovat?

— Ne sopivat ihan kaikille. Studia Generalia -luennot ovat huippulaatuisia ja täysin ilmaisia. Asiantuntijat puhuvat selkokieltä, osallistujilla ei tarvitse olla yliopistotutkintoa. Tämä ei ole yliopistollista, mikä tuntuu joitakin ujostuttavan.

— Aistiluennoilla on ollut esimerkiksi terveydenhuoltoalan ihmisiä sekä ihmisiä, joita kiinnostaa, miten oma kipu syntyy. Asiantuntijoiden alustukset saavat huomaamaan paljon asioita, joita ei tule ajatelleeksi. Ne rikastuttavat omaa elämää. Luennoista voi saada myös ideoita ja aineistoa esimerkiksi lukion oppitehtäviin.

 

Studia Generalia -verkkoluento 23.10. klo 17—19. Etelä-Karjalan kesäyliopisto, Lappeenranta, Koulukatu 11, 3. kerros.

 

Tietoa mauista ja hajuista

Helsingin yliopiston Studia Generalia -yleisöluentosarjan syksyn aihe on aistit.

Ohjelma 23.10.: professori Hely Tuorila: Mistä maku syntyy?, tutkijatohtori ja dosentti Antti Knaapila: Aromien molekyylikieli sekä professori Hannu Salmi: Pyhyyden tuoksu ja Lontoon löyhkä. Hajujen kulttuurihistoriaa. Puheenjohtajana tutkimusprofessori Mika Pantzar.

Kaikille avoimet ja maksuttomat tilaisuudet ovat torstaisin kello 17–19 marraskuun 6. päivään saakka.

Luentoja voi katsoa itse verkosta suorina ja tallennettuina.

Kirjoittaja:
Etti Kantola