Luumäen meijeri jää paikoilleen

LUUMÄKI. Kuutostien uusi linjaus pakotti purkamaan viereiset vanhat rivitalot, mutta ei meijerirakennusta.

Kirjoittaja:
MATTI RIIHELÄ

NELJÄNNESVUOSISADAN ajan tyhjänä seisonut meijerirakennus säilyy Luumäellä. Meijerin viereisiä rivitaloja on purettu maan tasalle viime viikkoina Kuutostien remontin alta.

Kiinteistön omistaa Luumäen Yritystila Oy. Yrityksen mukaan meijerin piha-alue kaventuu valtatieurakan vuoksi, mutta merkitys ei ole suuri.

Yhtiö on toivonut tunnelia Kuutostien alitse, jotta saataisiin yhteys Taavetin lomakylään ja läheisille huoltoasemille, mutta se toive ei ole edennyt.

Luumäen Yritystila Oy:llä oli esisopimus meijerin myynnistä muulle kuin venäläiselle ostajalle, mutta se purkautui yhtiön mukaan juuri alikulkutunnelin puutteen vuoksi.

Tiettävästi kauppoja hierottiin sveitsiläisen kumppanin kanssa.

 

YKSI hiljenneen meijerin palveluksessa työskennelleistä oli Luumäellä edelleen asuva Esko Pesonen, 80. Hän toimi siellä juuston keittäjänä ja työuran viimeisinä vuosina työnjohtajana.

Lappeenrannan Osuusmeijerin ”liikamaidon” jalostusmeijeri Luumäelle valmistui vuonna 1953.

-Pääsin armeijasta vuonna 1955.

-Siihen aikaan mies otettiin maantieltä töihin. Kysyttiin vain tuletko heti vai huomenna. Kaveri kertoi minulle Luumäen meijeristä. En yhtään tiennyt, missä Luumäki sijaitsee, mutta ajattelin, että voisihan sitä kokeilla. Junalla pääsi Urolle saakka ja sieltä tuli joku hakemaan. Sitten oli ilmoittautuminen. Seuraavana päivänä töihin, Pesonen kertoo.

 

PESONEN muistaa, että meijerin parhaimpina aikoina se työllisti yli 70 ihmistä, joista sikala reippaat parikymmentä.

-Kun hommaa koneellistettiin, putosi noin puolet henkilökunnasta pois.

Pesosen poika Kari Pesonen työskenteli meijerillä myös juustonkeittäjänä seitsemän vuoden ajan, vuoteen 1986.

Meijerin toiminta päättyi vuonna 1989, jolloin Esko Pesonenkin pääsi eläkkeelle.

Matti Riihelä