Mauista potkua idän matkailuun

Luumäki. Satun makiat -leipomo maistatti lepuskaansa Pietarissa. Eteläkarjalainen leipäperinne on itänaapurissa valttia.

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen

Perunalepuska nostaa Satu Neuvosen suupielet hymyyn. Karjalaisuus on peruja mummolta.

— Siitä mie olen ylpeä ja sitä mie vaalin, kertoo Neuvonen, leipomoyrittäjä.

Neuvosen leipomo Satun makiat vieraili Pietarissa maistattamassa tuotteitaan. Luumäkeläinen leipä sopi venäläiseenkin suuhun: ruisleivässä vetosi happamuus, kun taas perunalepuska ihastutti pehmeydellään.

 

Visiitti oli Neuvosen toinen Venäjällä.

Rohkeus yrityksen markkinointiin on hiljattain karttunut. Leipomon kahvila-myymälässä on viime aikoina tehty remonttia. Tekeillä on myös venäjänkielinen versio leipomon nettisivuista.

— Olin aiemmin varauksellinen Venäjää kohtaan. Markkinoinnissa olin arka, koska kotimaiset asiakkaat ovat aina olleet minulle hurjan tärkeitä.

Keittolounas lisätään kahvilan ruokalistaan ennen kesää, mutta muuten tuotevalikoima ei ole muuttumassa.

— Laatu on tärkein. Erikoisuuksilla on turha kikkailla, koska meillä on jo hieno ruokaperinne.

 

Pietarissa Neuvosen esitystä kuulivat paikallinen lehdistö ja matkanjärjestäjät. Suomi-talossa esittäytyi useita muitakin kaakkoissuomalaisia yrityksiä.

Neuvonen tiivisti oman leipomonsa vaiheet viiteen minuuttiin. Lapsena hän kasvatti juureksia ja leipoi äidin kanssa.

Kesätyö leipomossa johti alan opintoihin ja lopulta yrityksen perustamiseen.

— Venäläisille ruuan alkuperä on tärkeä. Siksi halusin kertoa meidänkin historian.

 

Proagrian asiantuntijan Tuula Revon mukaan perinneruuat ovat matkailun vetonauloja.

— Etelä-Karjalassa leipäkulttuurilla on pitkät juuret. Se on vahvuus Venäjällä.

Venäjän epävarma talous ei ole vähentänyt ruoka- ja matkailuyritysten markkinointia. Revon mukaan viesti kannattaa viedä nyt, kun yrittäjät kaipaavat uusia täkyjä matkailuun.

— Venäjällä on aina ihmisiä, joilla on rahaa. Ostosmatkailu on vähentynyt, mutta tietyt turistit ovat valmiita maksamaan elämyksistä.

Markkinointityö on vasta alussa.

— Venäläiset tulevat valtaväyliä pitkin. He eivät vielä tiedä, missä maakunnan viinitilat ja kalastusyritykset sijaitsevat, Repo sanoo.

 

Satun makiat sai alkunsa vuonna 1996. Kuutostien varressa leipomo on ollut 11 vuotta. Tuotteita myydään myös Taavetin ja Jurvalan ruokakaupoissa.

Leipomo valmistaa suolaisia ja makeita leivonnaisia, mutta merkittävin myynti tulee leivistä.

Niitä syövät työporukat, kesämökkiläiset ja muut ison tien kulkijat.

— Asiakaskunta on vahva. Leipä haetaan varta vasten meiltä.

Jenni Hirvinen