Osuuspankki alkaa rakentaa vielä syksyllä

Etelä-Karjalan osuuspankki on nyt päättänyt tehdä uuden pääkonttorinsa City-kortteliin. Lemminkäinen möi tontin pankille. Rakennussopimusta hierotaan vielä.

Kirjoittaja:
Etelä-Karjalan osuuspankki rakentaa uuden pääkonttorinsa Lappeenrannan City-kortteliin. Pankin hallitus on asiasta päättänyt, ja pankki osti tiistaina tontin rakennusyhtiö Lemminkäiseltä 2,5 miljoonalla eurolla.

Osuuspankin toimitusjohtaja Petri Krohns kertoo, että rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vielä tänä syksynä. Rakentaminen kestää pari vuotta, eli valmista on vuoden 2016 aikana.

Krohns perustelee uudisrakentamista sillä, että nykyiset tilat Pormestarinkadulla ovat huonokuntoiset ja liian pienet. Tilojen kunnostaminen olisi edellyttänyt väistötiloihin siirtymistä ja asiakaspalvelu olisi kärsinyt.

Siitä ei ole vielä varmuutta, kuka pankin lopulta rakentaa. Osuuspankki on neuvotellut asiasta vuosia Lemminkäisen kanssa, mutta eteneminen on ollut hidasta. Näyttää todennäköiseltä, että Lemminkäinen tontin vielä rakentaa, mutta Krohns ei asiaa vahvista. Hän sanoo vain, että asiasta neuvotellaan, mutta ei kerro edes kenen kanssa.

Lemminkäinen Talon aluejohtaja Seppo Tokkola on yhtä vaitonainen.

 

Osuuspankin pääkonttorin rakentamisen kanssa on vatuloitu pitkään. Osapuolet kertoivat pääkonttorin esisopimuksesta jo kaksi vuotta sitten.

Kun rakentaminen alkaa, se käynnistää alueella laajemmankin dominoefektin.

Kaupungin pysäköintiyhtiö Williparkki Oy aloittaa City-korttelin maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamisen vuoden 2015 keväällä. Maanalaiseen parkkihalliin tulee noin 140 pysäköintipaikkaa kahteen kerrokseen. Parkkihalliin ajetaan sisään osuuspankin seinästä Kirkkokadun varrelta.

Kun pysäköintilaitos on tehty, kaupunki rakentaa osuuspankin ja kirkon väliin niin sanotun Marian aukion, jonka rakentaminen ajoittuu vuodelle 2016.

Rakennusyhtiö Lemminkäisellä on hallussaan Koulukadun puolella osuuspankin tulevan pääkonttorin viereinen tontti. Seppo Tokkola kertoo, että ennakkomarkkinointi sille nouseviin asuntoihin alkanee vielä tänä vuonna ja rakentamaan päästään ehkä jo ensi vuonna.

 

Osuuspankin muutto pois Pormestarinkadulta aiheuttaa uuden myllerryksen Valtakadun ja Pormestarinkadun välisillä tonteilla. Osuuspankin Krohns kertoo, että pankki etsii yhteistyökumppania alueen kehittämiseen. Varsinaiset rakennustyöt korttelissa joutuvat odottamaan ainakin vuoteen 2016, jolloin pankki muuttaa uusiin tiloihinsa.

 

Osuuspankin uudessa talossa on kaavan mahdollistamat kuusi maanpäällistä kerrosta ja lisäksi kaksi maanalaista. Kerrosneliöitä rakennukseen tulee 5?200.

Pankki käyttää tilat pääosin itse. Katutasoon suunnitellaan noin 300 neliön laajuista liiketilaa, joka vuokrataan ulkopuolisille.

Nykyiset tilat Pormestarin-kadulla ovat huono-kuntoiset ja liian pienet.

Suunniteltu kaksi vuotta

Syyskuussa 2012 EKOP kertoi suunnittelevansa uutta toimitaloa Lemminkäisen omistamalle Tapanaisen talon tontille.

Toukokuussa 2013 kaavasta valitettiin hallinto-oikeuteen.

Syyskuussa 2013 pankin ja Lemminkäisen esisopimus raukesi.

Lokakuussa 2013 oikeus hylkäsi tehdyn valituksen.

Talvella 2014 vanha Tapanaisen talo purettiin ja koko tontti tyhjeni.

Huhtikuussa 2014 pankki kertoi siirtävänsä päätöksentekoa uudesta pankkitalosta.

Syyskuun 30. päivä 2014 pankki osti tontin itselleen ja kertoi rakentavansa sille pääkonttorinsa.

TIMO LAITAKARI