Categories
Artikkelit

Ovi on avoimena koeyrittäjälle

Savitaipale. Puutarhakeskus Ainola tarjoaa ainutlaatuista konseptia yrittäjäksi aikovalle. Kokeilu sopii monenlaiseen yritystoimintaan.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen

AINOLAN pihamaa kietoutuu syksyiseen hämärään Savitaipaleen Jurvasessa. Sisällä talossa yrittäjä Virpi Pakarinen tekee pihasuunnitelmia ja valmistelee balilaisten käsityötuotteiden verkkokauppaa.

Työtä ja ideoita on niin paljon, että puutarhakeskuksen vetäminen alkoi käydä yhdelle ihmiselle liian raskaaksi. Pakarinen onkin luopumassa itse rakentamastaan elämyspihasta, mutta uudelle yrittäjälle hän lupaa poikkeuksellista tukea.

— Tänne voi muuttaa koeasumaan sekä -yrittämään ja katsoa, lähteekö toiminta vetämään, Pakarinen lupaa.

 

KOEYRITTÄJÄIDEA syntyi Pakarisen ja Savitaipaleen elinkeinoasiamiehenä toimivan Eija Pajulan keskustelun pohjalta. Yrittäjän uraa harkitsevan ei tarvitse heti sitoutua suureen päätökseen, vaan yrittämistä ja maalla asumista voi kokeilla turvallisesti yrityksen omistajan toimiessa taustatukena.

Kokeilun pituudesta sovitaan yhdessä, ja koeajan jälkeen tehdään joko vuokrasopimus, yrityskaupat tai luovutaan leikistä. Koeaika voi olla mitä tahansa kuukaudesta yhteen vuoteen.

Virpi Pakarinen lupaa tarjota mahdolliselle seuraajalleen valmiin yrityskonseptin sekä asiakaskontaktit. Nykyiseen kuvioon ei tarvitse sitoutua, vaan uusi yrittäjä tuo toivottavasti tullessaan uusia ideoita ja palveluja.

— Yhteistyökumppanit ovat toivoneet, että toiminta täällä jatkuisi. Laajentamisen varaa olisi etenkin ryhmämatkailupuolella.

 

AINUTLAATUINEN kokeilu on herättänyt paljon huomiota, ja Pakarisen puhelin on soinut yhtenään.

Soittajien joukossa on ollut myös vakavissaan liikkeelle lähteneitä yrittäjiä tai yrittäjiksi aikovia.

— Yhteyttä voi ottaa edelleen. Näkisin tämän mahdollisuuden hyvänä ratkaisuna yrittäjän uralle aikovalle, sillä mentorina toimiva yrityksen omistaja voi nostaa aloittelijan yli pahimpien karikkojen.

Pakarinen toivoo, että koeyrittäjä löytyisi lähikuukausien aikana. Uusi yritys olisi hyvä laittaa alkuun talvella, jotta keväällä sesongin alkaessa päästäisiin heti tositoimiin.

— Jos talven aikana ei tapahdu mitään Ainola muuttuu yksityispihaksi. Itse en jatka tässä enää yrittäjänä, vaan haen uutta starttia vähän kevyemmällä kuviolla.

 

KOEASUMINEN ja -yrittäminen sopivat monenlaiseen yritystoimintaan, eikä Ainolan pihamaa jääne ainoaksi kokeiluksi. Eija Pajulan mukaan samanlaisen kokeilun aloittamisesta on käyty alustavia neuvotteluja toisenkin paikallisen yrityksen kanssa.

 

Ainolan pihamaa

Elämyksellinen viherpiha Savitaipaleen Jurvasessa.

Pinta-ala noin hehtaari.

Liiketoiminta aloitettu keväällä 2007.

Omistaja Virpi Pakarinen.

Anne Kokkonen