Poliittisen historian pikakurssi

Teatteri. Lappeenrannan kaupunginteatterin seuraava ensi-ilta kertoo, kenellä Suomessa on valta. Arvi Lind on mukana näytelmässä.

Liisa Kukkola

Lappeenrannan kaupunginteatteri opastaa kansalaisia ennen ensi kevään eduskuntavaaleja esittämällä Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän kirjoittaman näytelmän Neljäs tie. Kansallisteatterissa kantaesityksensä keväällä 2013 saanut näytelmä on dokumenttiteatteria Suomen poliittisesta historiasta, ja siten kaupunginteatterin johtajan Jari Juutisen mukaan erityisen hyvä esittää juuri eduskuntavaalien alla.

-Näytelmä näyttää, kenellä Suomessa on valta ja miten se toimii. Poliitikkojen puheethan yrittävät aina väistellä kysymystä vallasta ja piilottaa vallan viitan lehahdukset. Tämä näytelmä pyrkii juuri päinvastaiseen: näyttämään vallan varsinaisen olinpaikan, Juutinen sanoo.

Juutisen mielestä on tärkeää palvella teatteria ympäröivää yhteisöä jakamalla tietoa ihmisille, jotka käyttävät demokratiassa äänestyslappua.

-Näytelmä ei ole puoluepolitiikkaa vaan Suomen poliittista historiaa, jokainen voi näytelmän nähtyään muodostaa oman mielipiteensä siinä esitetyistä asioista, Juutinen sanoo.

 

Kansallisteatterissa näytelmä kesti kolme tuntia, Lappeenrannassa on tiristetty kahteen tuntiin.

Kansallisteatterin lavalla oli paljon näyttelijöitä, Lappeenrannassa näyttelijöitä on kahdeksan ja jokaisella heistä on monia eri rooleja.

Kansallisteatterin esitys oli estetiikaltaan hyvin puhtaasti dokumenttiteatteria, Lappeenrannassa se on tyylitellympää, ja tekstiä käsitellään fiktiivisenä näytelmänä. Luetteloinnin tylsyydestä on pyritty pois kohti komediaa.

-Näytelmässä on valtavasti materiaalia, mutta onneksi Lappeenrannan kaupunginteatteri on köyhempi kuin Kansallisteatteri, emmekä voi tehdä kaikkea samalla tavalla. Niukkuus panee keksimään erilaisia tapoja ratkaista asioita, Juutinen sanoo.

 

Olemassa olevan materiaalin runsauden vuoksi Juutiselle ei syntynyt kiusausta lisätä näytelmän aineistoa paikallisilla poliittisilla aiheilla. Videoitakin on vähemmän kuin Kansallisteatterin lavalla.

-Yleisradio antoi kalliita omia filmejään Kansallisteatterille, koska Yle myös taltioi näytelmän, Juutinen kertoo.

Näytelmä nähtiin viime syksynä Yle Teemalla.

Yksi asia Lappeenrannan versiossa on, jota Kansallisteatterissa ei ollut: Arvi Lind.

Elävänä lavalla Lind ei ole mutta vahvasti videon välityksellä.

-Lind on mukana ammattinsa eli uutisten lukemisen kautta, Juutinen paljastaa.

Mahdollista on myös, että Lind nähdään teatterilla joskus elävänä, jos näytelmästä järjestetään keskustelutilaisuus ja Arvi saadaan sinne mukaan.

-Voi olla, että katsomossa olisi 30 ihmistä ja lämpiössä keskustelutilaisuudessa tuhat, Juutinen arvioi.

Neljättä tietä esitetään aina torstai-iltaisin, poikkeuksena ensi-ilta ja itsenäisyyspäivän aattoilta, joka osuu tänä vuonna perjantaiksi.

-Se on kädenojennus kaupunkilaisille, teatteriin voi tulla arkenakin.

 

Neljäs tie eli Suomen tasavallan nousu ja tuho, ensi-ilta Lappeenrannan kaupunginteatterilla la 25.10. klo 19.

 

Neljä syytä nähdä näytelmä Neljäs tie

1 Ne, jotka eivät ole Jari Juutisen kaudella käyneet Lappeenrannan kaupunginteatterissa, voivat viimeistään nyt käydä tarkistamassa, mistä kaupungissa on väännetty teatterikeskustelua viimeiset seitsemän vuotta.

2 Ne, jotka eivät ole tykänneet Juutisesta, voivat käydä juhlistamassa johtajan viimeistä ohjausta teatterin isolle puolelle ennen kuin hänen kautensa päättyy 31.7. 2015.

3 Ne, jotka ovat tykänneet Juutisen ohjauksista ja ohjelmistovalinnoista, voivat vielä käydä jättämässä jäähyväiset rakastamalleen johtajalle.

4 Kevään ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvat näkevät parissa tunnissa Suomen poliittisen historian ja saavat aineksia niin ainekirjoitukseen kuin historiaankin.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola