Seinällä soi Beethoven

Lappeenranta | Rutolan koulu syntyy uudelleen huoneistohotellina. Kartanomaisen majapaikan naapureina ovat Salpalinjan bunkkerit.

Kun maanmittaaja kysyi tontin nimeä, Anne Sorsa-Vainikka vastasi Hovimäki.

Varsinainen hovi valmistuukin Rutolan lakkautetun koulun tontille: yrittäjä Sorsa-Vainikan ansiosta kyläkoululla avautuu pian 24-paikkainen huoneistohotelli.

Salpalinjan hovin nurkissa pyörii vielä sähkötyöläisiä ja putkimiehiä. Aulassa koreilee jo kattokruunu, mikä kaipaa seuraukseen vielä Raili Salojärven maalausta.

Nyt on hoppu, sillä avajaisia vietetään marraskuussa. Hotelli löytyy jo Booking.com-nettisivulta, ja ensimmäisiä huoneita pääsee varaamaan joulukuun alusta alkaen.

 

Lappeenrannassa syntynyt Sorsa-Vainikka asui perheineen pitkään Espoossa.

Työ toi Timo Vainikan pari vuotta sitten Lappeenrantaan. Anne tuli perässä, ja nyt hän on vuorotteluvapaalla biologian ja maantieteen opettajien liitosta. Perhe asuu kerrostalossa Voisalmessa.

Pariskunta etsi alun perin Lappeenrannasta kartanomaista taloa omaksi kesäpaikakseen.

Timo näki myynti-ilmoituksen Rutolan koulusta. Perheen huvilaksi koulu oli eittämättä liian suuri. Sorsa-Vainikan mielestä kyläkoulu kuitenkin oli liian ihana unohdettavaksikaan.

Huoneistohotelliksi tilaa riitti hyvin.

 

Hotelli peri henkensä koulumaailmasta. Aulatilaa koristavat puolapuut ja aito hirsiseinä. Hotellin kaikki kuusi huoneistoa on tällätty eri oppiaineiden mukaan.

Verevänpunaisen äidinkieli-huoneiston seinällä on kuva Eino Leinosta. Nocturne on taipunut taulussa suomen, englannin ja venäjän kielille. Pöydällä Raamatun paikalla on Aapinen.

Biologian huoneistossa seinätkin vihertävät, ja ainoan sviitin seinällä soi Beethovenin Für Elise. Häähuoneen teemana on selvästikin musiikki.

 

Huoneistohotellin sisustus on peräisin huonekalukaupoista, mutta myös kierrätyskeskuksista, kirpputoreilta ja tuttavilta.

Huoneistoissa on omat keittiöt ja kylpyhuoneet. Sorsa-Vainikka odottaa asiakkaiksi historianystäviä ja perheitä.

— Kaksi lasta on meilläkin, ja perheen kesken matkustellessa valitsemme aina huoneiston. Minun yrittäjänfilosofiani on, että pitää tehdä sellainen paikka, mihin itsekin haluaisi mennä.

 

Mustavalkoisen historia-huoneiston sängynpääty on päällystetty vuoden 1936 Uusi Suomi -lehdellä. Ikkunasta näkyy tie, jonka toisella puolella sijaitsevat Salpalinjan konekivääribunkkerit ja majoitusluola.

Sorsa-Vainikan mukaan historia lisää hotellin vetovoimaa. Suunnitteilla on historiakierroksia. Salpalinja, Rutolan kyläpolku ja luonto ovat vieraille kiinnostavia nähtävyyksiä. Suurinta miehistöbunkkeria on jopa suunniteltu juhlatilaksi.

Myös hotellin piharakennuksessa on määrä järjestää häitä, koulutuksia ja muita tilaisuuksia. Luovan kirjoittamisen kurssista on jo alustavasti sovittu.

 

Rutolan hotellin piti avautua jo viime kesänä.

Sorsa-Vainikan mukaan iäkkään talon kunnostukseen ovat kuuluneet omat kommervenkkinsä. Varsinainen remontti alkoi vuosi sitten, mutta sitä ennen aikaa kului vanhaa purkaessa.

Hirsirakenteinen kyläkoulu on alun perin valmistunut vuonna 1926.

— Onneksi yllätyksiä ei tullut monta. Kolmesta kohtaa löytyi kosteusvaurio.

Remontin nielemiä summia hotelliyrittäjä ei paljasta. Mittavasta investoinnista kuitenkin voidaan puhua.

— Tuttavakin vitsailee, että tuo se on se Annen rahareikä, Sorsa-Vainikka naurahtaa.

Pitää tehdä sellainen paikka, mihin itsekin haluaisi mennä.

Anne Sorsa-Vainikka

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen