Sodanaikaisesta pommista tulee opetusväline

Lappeenranta. Puolustusvoimat lopetti sodanaikaisten pommien etsinnän Sunisenselältä. Etsinnöissä nostettiin yksi palopommi.

Kirjoittaja:
Terhi Kinnunen

Puolustusvoimat on tältä erää lopettanut sodanaikaisten räjähteiden etsinnän Sunisenselältä. Perjantaina räjähteitä etsinyt joukko palasi kotivaruskuntiinsa. Tiistaina Rakuunamäen rannasta nostettu palopommi jäi näiden etsintöjen ainoaksi räjähdenostoksi.

-Muita varsinaisia räjähteiden nostoja ei tehty, kertoo teknikkokapteeni Jukka-Pekka Nurmela.

Saimaasta nostettu venäläinen palopommi tehtiin vaarattomak- si polttamalla se puolustusvoimien harjoitusalueella Taipalsaarella.

Perjantaina reikäinen palopommin lieriö kuljetettiin Karjalan prikaatiin Vekaranjärvelle. Jatkossa pomminkuorta käytetään opetusvälineenä, kapteeni Kimmo Kulonen kertoi.

Nurmela sanoi räjähteiden etsintöjen sujuneen Lappeenrannassa suunnitelmien mukaan. Hän ei kuitenkaan suostunut kertomaan, löytyikö etsinnöissä muita räjähteitä.

Seuraavaksi analysoidaan etsinnöissä kerätty tieto. Puolustusvoimien etsijät saattavat palata Sunisenselälle myöhemmin, jos tarvetta on.

-Nyt katsotaan, miten ja milloin mahdollisesti jatkettaisiin, Nurmela sanoo.

 

Etelä-Karjalassa on edelleen kymmenittäin sodanaikaisia pommeja. Varsinkin toisen maailmansodan aikana Neuvostoliiton pommittamilta alueilta löytyy sodanaikaisia räjähteitä.

Vanhoja räjähteitä on myös hävitetty upottamalla. Monet sotilaat toivat sodasta tuliaisina aseita ja erilaisia räjähteitä.

Nurmelan mukaan ilmoituksia vanhoista räjähteistä tulee Itä-Suomen alueella vuosittain noin 50-80.

Päivystysluontoisten virkatehtävien lisäksi puolustusvoimat etsii esimerkiksi upotettuja ja haudattuja räjähteitä erillisen suunnitelman mukaan. Etsinnöissä käytetään hyödyksi sekä arkisto- että perimätietoa.

Ihmiset löytävät sodanaikaisia räjähteitä rakennus- ja remonttitöiden yhteydessä. Vanhat räjähdysaineet ovat vaarallisia ja niistä pitää aina ilmoittaa poliisille.

Terhi Kinnunen