Teatterin-johtajaksi voi tulla yllätysnimi

Lappeenranta. Haastattelutyöryhmä arvioi ensi viikolla, löytyykö 14 hakijan joukosta sopiva ehdokas Lappeenrannan kaupunginteatterin johtoon vai jatkuuko etsiminen.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto

Lappeenrannan kaupunginteatterin uusi johtaja ei välttämättä ole kukaan niistä 14 hakijasta, jotka jättivät hakemuksensa määräaikaan mennessä.

Viisihenkinen haastattelutyöryhmä kokoontuu jo ensi viikon alussa pohtimaan tilannetta. Työryhmää johtaa kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Olli Saarela (sd.).

— Arvioimme yhdessä, onko tämä kattaus riittävä vai kannattaako vielä jatkaa hakuaikaa tai etsiä uusia keinoja teatterinjohtajan löytämiseksi.

— Henkilökohtaisesti olisin odottanut, että kiinnostuneiden määrä olisi ollut suurempi. Hakijoiden joukossa on ammattilaisia, mutta myös selkeästi kevyemmän sarjan nimiä.

Kaupungin henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi vahvistaa, ettei mikään velvoita valitsemaan teatterinjohtajaa tämänhetkisten hakijoiden joukosta.

Hakuajan jatkamisen lisäksi vaihtoehtona on niin sanottu headhunttaus. Se tarkoittaa, että sopiviin ehdokkaisiin otetaan suoraan yhteyttä, vaikka he eivät itse olisi ilmaisseet kiinnostustaan.

Edes kutsuntamenettely ei ole Savilammen mukaan poissuljettu.

— Sitä ei ole Lappeenrannassa tähän mennessä harrastettu, mutta periaatteessa sillekään ei ole estettä.

Vaikka vaihtoehtoja löytyy, Savilammen mukaan aikataulu asettaa omat rajoituksensa. Uusi teatterinjohtaja on valittava hyvissä ajoin niin, että tälle jää riittävästi aikaa tulevan ohjelmiston suunnitteluun. Tällä hetkellä tavoitteena on, että valinta tehdään marraskuussa.

 

Onko nykyisten hakijoiden joukossa nimiä, jotka voisivat täyttää valitsijoiden vaatimukset? Olli Saarelan mukaan tulevalta teatterinjohtajalta vaaditaan vankkaa kokemusta taidelaitoksen johtamisesta sekä hyviä johtajaominaisuuksia.

— Myös talouden tuntemus on tulevaisuudessa entistäkin tärkeämpää. Viime vuosinahan teatterilla on ollut talouden kanssa ongelmia.

Ensi viikolla kokoontuvaan haastattelutyöryhmään kuuluvat Saarelan lisäksi kulttuurilautakunnan jäsen Marjatta Turunen (kok.), kaupungin edustajana kaupunginsihteeri Alina Kujansivu, kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry sekä näyttelijöiden edustaja, jonka nimi ei ollut keskiviikkona tiedossa.

 

Luhtaniemi veikkauskärjessä

Savonlinnan teatterin johtaja Tiina Luhtaniemi ja Rauman kaupunginteatterin johtaja Iiris Rannio nousivat kärkeen, kun Etelä-Saimaa kysyi teatterialan ammattilaisilta arvioita Lappeenrannan hakijoista.

— Tiina ja Iiris ovat kokeneimmat ja takuuvarmimmat. Ja miehistä Aleksander Anria. Hän teki pitkään hyvää duunia Riihimäellä, arvioi näyttelijä, joka on itsekin työskennellyt teatterinjohtajana.

— Iiristiina Varilo on villi kortti, mutta ei paha hänkään. Myös työpari Nummisen Ari ja Sorjasen Jussi on ihan kiinnostava. Hakijoiden listaan mahtuu myös muutama kyseenalainen nimi.

Eräs teatterinjohtaja antaa samansuuntaisen arvion.

— Luhtaniemen Tiinalla on pitkä johtajakokemus, ja ainakin hän voisi olla kärkipäässä. Olisin odottanut, että hakijoiden listalla olisi ollut useampia kokeneita teatterinjohtajia.

— Se vääntö teatterinne remontista on tuskin ainakaan auttanut hakuprosessia.

Riina Nokso-Koivisto