Categories
Artikkelit

Teatterin vaihtoehto on Lappeenranta-Sali

Lappeenranta. Salin käytössä on monia vaikeuksia. Myös teatterihenkilöstön käyttö syksyllä 2015 on auki.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö

Lappeenranta-sali. Kaupungintalon 700-paikkainen foorumi on valovoimaisin ehdokas Lappeenrannan kaupunginteatterin esiintymistilaksi syksyllä 2015, jolloin nykyinen talo on mennyt kiinni eikä uusi ole vielä auki. Ainakin salin mainitsevat ensimmäisenä kaikki ne, jotka ovat mukana selvittämässä ja valmistelemassa vaihtoehtoja teatterin esityspaikaksi.

— Myös muunlaista toimintaa on mietitty. Teatteri tekee museolla ja päiväkodeissa kiertävää produktiota, toinen kaupunginsihteeri Alina Kujansivu kertoo. Hänen mukaansa teatterin ensi syksyn tekemiset ovat selvillä alkuvuodesta. Näkemys esiintymistiloista ja mahdollisesta ohjelmasta halutaan loppuvuodesta valittavalta uudelta teatterinjohtajaltakin.

 

Kaupungin kiinteistöistä löytyy myös pienempiä mahdollisesti soveliaita auditoriotiloja, mutta Lappeenranta-salissa olisi estradin ohella jo valmiina valo- ja äänentoistotekniikkaa.

Salin käytöllä teatterina on silti myös lukuisia ongelmia. Saliin on todennäköisesti mahdotonta rakentaa täysipainoista teatteriesitystä, koska tilaa käyttävät jatkuvasti myös muut.

— Harjoitusten lomitus ja kulissien sekä tarpeiston kuljetus voivat olla hankalia sovitettavia. Riippuu tietysti, millaista tuotantoa halutaan, näyttämöpäällikkö Heikki Juvonen sanoo.

Lappeenranta-sali on kaupungin tärkein areena ja sillä on kova käyttöaste. Meneillään olevassa lokakuussa se on varattu 25 päivänä, ja myös ensi syksyn viikonloput on pitkälti jo varattu, eikä kalenterissa vielä näy orkesterin tilaisuuksia. Teatterinteko ei saisi rasittaa salia fyysisesti, ja tuotannon pitäisi näkyä kassassa muunakin kuin vain vuokratulona.

 

Teatterin nykyinen kiinteistö poistuu käytöstä alkukesästä 2015. Näytäntökauden jälkeen alkaa nykyisen talon käyttökelpoisen tekniikan siirtäminen uuden teatteritalon tiloihin.

Tekniikan siirtäminen edellyttää teatterin teknistä henkilökuntaa, jonka on opittava tekniikan käyttö uudessa talossa. Teknisen ja teatterin muun henkilöstön lomautuksista ei vielä puhuta, mutta kaikki vaihtoehdot ovat tarkasteltavina. Tauko kesälomien jälkeen on joka tapauksessa lyhyt, sillä harjoitukset uutta taloa varten alkavat jo kuukausia ennen avausta.

— Olen ollut kaupungilla 17 vuotta. Ensi kertaa jokin toiminta uhkaa jäädä katkolle niin, että sen korvaaminen on epätarkoituksenmukaista, henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi toteaa.

Petteri Värtö