Teatterinjohtaja vaihtuu

Johtajavalinta. Lappeenrannan kaupunginteatterin johtajaksi haki määräaikaan mennessä 14 hakijaa. Jari Juutinen ei ole hakijoiden joukossa. Suuret valtakunnalliset nimet eivät hakeneet Lappeenrantaan.

Liisa Kukkola, Riina Nokso-Koivisto

Lappeenrannan kaupunginteatterin tuleva johtaja ei ole suuri, valtakunnallinen teatterinimi.

Määräaikaan mennessä teatterinjohtajaksi ilmaantui 14 hakijaa, heistä osa on lappeenrantalaisille entuudestaan hyvinkin tuttuja ohjaajia ja näyttelijöitä.

Eniten kokemusta teatterinjohtamisesta laitosteatterissa hakijoista on Iiris Ranniolla ja Timo Sokuralla, joilla kummallakin on lappeenrantalaistausta, sekä Savonlinnan teatterin nykyisellä johtajalla Tiina Luhtaniemellä.

Uuden johtajan nimi pitäisi olla selvillä marraskuussa.

Ohessa lyhyet esittelyt hakijoista.

 

Aleksander Anria

Teatteriohjaaja, joka on toiminut Riihimäen teatterissa taiteellisena johtajana. Hän irtisanoutui tehtävästä kaksi vuotta sitten. Viime näytäntökaudella Anria toimi muun muassa vierailevana ohjaajana Kotkan kaupunginteatterissa.

 

Anna Eloaho

Freelanceohjaaja ja -käsikirjoittaja, jolla on monipuolista teatterikokemusta pääasiassa Turun seudulta. Koulutukseltaan Eloaho on filosofian maisteri.

 

Ari-Matti Hedman

Freelancenäyttelijä ja laulaja. Hän on työskennellyt muun muassa Helsingin kaupunginteatterissa, Riihimäen teatterissa ja Salatut elämät?-sarjassa.

 

Disa Kamula

Projektikoordinaattori Ylioppilasteatteriliitto Syty ry:ssä. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri.

 

Sanna Kemppainen

Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijä, joka on toiminut teatterissa myös tuottajana ja toteuttanut yleisötyötä. Koulutukseltaan hän on teatteritaiteen maisteri.

 

Jaakko Kuusi

Ohjaaja ja käsikirjoittaja on johtanut turkulaista Tehdas-teatteria. Kuusi oli loppusuoralla, kun Kuopioon valittiin uutta teatterinjohtajaa. Koulutukseltaan hän on VTM ja teatteri-ilmaisunohjaaja.

 

Tiina Luhtaniemi

Savonlinnan teatterin johtaja ja ohjaaja.

 

Jalle Niemelä

Haminasta kotoisin oleva, Helsingissä asuva kulttuurin ja viihteen sekatyömies, kulttuurituottaja (AMK). Juontaa radio Nostalgiassa, ollut Sibelius-talon ohjelmapäällikkö. Ohjannut muun muassa Haminan teatterille. Oli mukana Lappeenrannan kaupunginteatterin Jesus Christ Superstarissa 2008.

 

Hannele Niiranen

Tanssija, tanssinopettaja, koreografi ja teatteri-ilmaisun ohjaaja. Ollut kiinnitettynä tanssiteatteri Hurjaruuthissa 1981-1993 sekä toiminut Kansallisoopperan balettioppilaitoksen rehtorina.

 

Sanna Poutanen

Lappeenrantalainen tradenomi.

 

Iiris Rannio

Tällä hetkellä Rauman kaupunginteatterin johtaja, jossa aloitti joulukuussa 2013. Koulutukseltaan kasvatustieteen maisten, teatteri-ilmaisun ohjaaja, luokanopettaja ja montessoriopettaja. Toimi Ahaa Teatterin taiteellisena johtajana. Ohjaajakokemusta useista teattereista. Lappeenrannan kaupunginteatterissa ohjannut kahdesti. Kotikaupunki Lappeenranta, isä Aarre Heinonen ollut näyttelijänä Lappeenrannassa.

 

Timo Sokura

Tanssija, koreografi ja teatterinjohtaja Kemin kaupunginteatterissa 2004-2008. Tanssijan uransa Lappeenrannassa aloittanut, tuttu lappeenrantalaisille teatterissa kävijöille paitsi ohjaajana myös Balettigaalan juontajana. Juontanut myös Helsingin kansainvälistä balettikilpailua. Tuottajana Kansallisbaletissa.

 

Jussi Sorjanen

Ari Numminen

Sorjanen ja Numminen hakevat teatterinjohtajaksi työparina.

Jussi Sorjanen on lahtelaisen Teatteri Vanha Jukon taiteellinen johtaja ja ohjaaja. Ennen Sorjasta Jukoa johti Lappeenrannan kaupunginteatterin nykyinen johtaja Jari Juutinen.

Ari Numminen on koreografi ja tanssin lehtori Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmassa.

 

Iiristiina Varilo

Teatteritaiteen maisteri, free lance ohjaaja ja dramaturgi.

Kaupunginteatterin johtajan valinta

Haku alkoi elokuun alussa ja päättyi 30.9.

Uuden johtajan valinnasta päättää kulttuurilautakunta.

Haastattelutyöryhmään kuuluvat: kaksi kulttuurilautakunnan jäsentä, Lpr:n kaupunginteatterin näyttelijäyhdistyksen edustaja, kaupunginjohdon edustajana kaupunginsihteeri Alina Kujansivu ja toimialan edustajana kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry.

Haastattelutyöryhmä valitsee lähetetyistä hakemuksista haastateltavat, päättää mahdollisten psykologisten testien käytöstä ja haastattelee hakijat. Kulttuurilautakunnalle varataan mahdollisuus haastatella työryhmän mielestä kiinnostavimmat hakijat.

Valinta tapahtuu marraskuussa.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola, Riina Nokso-Koivisto