Cafe Emars houkuttelee ostosmatkailijoita keitolle

Lappeenranta | Ravintola-kalakaupan yrittäjä Marzhan Kakimova ryhtyy vuoden alusta myös Ahvenlammen saunan pitäjäksi

Kalaa, kertovat kyltit Lappeenrannan Kauppakadun liiketalon kupeessa venäjäksi. Kyrillisin kirjaimin kirjoitettu sana on tullut eri puolilla kaupunkia niin tutuksi, että se osataan jo suomentaa.

Kauppakadun kalakyltit ovat tulleet tutuiksi myös kauppakeskus Galleriassa asioiville venäläisille. Ne paistavat kadun toiselta puolelta pysäkille, missä ostosmatkailijoiden bussit pysähtyvät.

Marzhan Kakimova perusti pääasiassa venäläisille asiakkaille suunnatun yrityksensä hyvälle paikalle.

 

Pienempi kyltti kertoo meikäläisin kirjaimin, että yrityksen nimi on Cafe Emars. Mitäs Emars tarkoittaa?

– Se tulee pojan, miehen, minun ja ja sukulaisten nimien alkukirjaimista, kertoo Kakimova.

Cafe Emars on ravintola, joka myy kalaa monessa muodossa. Lisäksi myynnissä on matkamuistoja.

– Lohikeitto on suosikki, Kakimova esittelee ruokalistan antimia.

Niihin kuuluu myös kaalikeitto, seljanka sekä blinejä eli lettuja. Pikkunälkään on voileipiä, ja tarjolla on myös kahvia ja pullaa, Suomessakin kun ollaan.

Muuten Cafe Emars on tuonut Lappeenrannan keskustaan ikään kuin palasen Venäjää.

 

Omistajakin on kotoisin Pietarista. Marzhan Kakimova opiskeli siellä diplomi-insinööriksi, meni naimisiin suomalaisen kanssa ja muutti Suomeen 17 vuotta sitten, aluksi Imatralle.

Nykyisin hän asuu Joutsenossa, mistä hänen puolisonsa Mika Produn on kotoisin.

Kakimova teki pitkän eri alojen pätkätöitä, kunnes alkuvuodesta perusti oman yrityksen Lappeenrantaan miehensä ja poikansa tuella.

Cafe Emars aloitti saman talon kulmassa. Syyskuussa se muutti nykyiseen isompaan tilaan.

– Tämä lähti hyvin, mutta nyt on mennyt huonoksi ruplan kurssin takia. Asiakkaat ovat vähentyneet, ruokaa ostavat, mutta eivät muuta tavaraa, Kakimova kertoo.

Hänelle ruplan heikkeneminen oli shokki, mikä se kuuluu olleen venäläisillekin.

– Monet kuitenkin sanovat, että he tulevat Suomeen ruplan kurssista huolimatta. Suomesta tykätään.

 

Marzhan Kakimova luottaa parempiin aikoihin ja varsinkin yrittämiseen. Hän ryhtyy nyt myös Joutsenon Ahvenlammen saunan pitäjäksi.

– Tykkään saunomisesta ja avantouinnista ja olen käynyt viisi vuotta Ahvenlammella, Kakimova taustoittaa sopimusta, jonka hän teki saunan pidosta Lappeenrannan kaupungin kanssa.

Ahvenlammen sauna on ollut avoinna talvisin, mutta tämän syksyä se on ollut kiinni. Kakimova avaa sen näillä näkymin 2. tammikuuta.

– Tehdään sinnekin kahvila Emars ja take-away-palvelu, hän kertoo.

Sauna on avoinna neljänä iltana viikossa, ehkä kesälläkin.

– Kello 17 alkaen, koska on tämä päivätyö.

Saunan pitoon osallistuvat perhe ja Lappeenrannan Cafe Emarsin osa-aikaiset työntekijät.

– Paljon on työtä, mutta pitää jaksaa, Marzhan Kakimova sanoo ja lupaa tarjota Ahvenlammen saunan avajaisissa lohikeittoa ja kakkukahvit.

 

Paljon on työtä, mutta pitää jaksaa

Marzhan Kakimova

Kirjoittaja:
Leena Sallinen