Jarkko Parikka kypsyy Kanadassa luottopuolustajaksi

IMATRA | Viime kevään MM-kotikisat poikivat sopimuksen OHL-liigan Kingston Frontenacsiin. Samaa seuraa on edustanut legendaarinen Paul Coffey.

Koko ajan paranee. Puolustaja Jarkko Parikka vaikuttaa suhteellisen tyytyväiseltä eloonsa Kingston Frontenacsissa, joka pelaa Kanadan pääjunioriliigoihin kuuluvassa Ontario Hockey Leaguessa.

— Ainakin luistelussa olen kehittynyt, nopeutta on tullut lisää, hän kertoo.

17-vuotiaalla Parikalla maisemat ovat vaihtuneet viime vuosina tiuhaan. Toissa kaudella Imatran Ketterän kasvatti pelasi vielä SaiPassa B-juniorien SM-sarjaa, viime kausi meni jo Yhdysvaltain USHL-junioriliigassa.

Keväällä Parikka nähtiin Suomi-paidassa Lappeenrannassa ja Imatralla pelatuissa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

Kisoissa muutama kykyjenetsijä oli katsomassa häntä ja nyt varmaotteinen peruspuolustaja kypsyy todellisessa huippuluokan juniorisarjassa, jonka pohjimmainen tehtävä on valmistaa pelaajia NHL:ään.

— Ajattelin, että OHL on kuitenkin vähän kovempi sarja kuin USHL, niin se olisi sopiva seuraava askel. Muutama muukin vaihtoehto oli, mutta eniten Kingstonin kanssa olimme yhteyksissä.

 

Lyhyellä joululomalla kotonaan piipahtanut Parikka on pelannut Frontenacsin kaikissa 31 runkosarjan ottelussa. Yleensä paikka on ollut toisessa pakkiparissa. Pisteitä on kertynyt neljä syöttöä, tehotilasto näyttää plus viittä.

Maalitili on siis vielä avaamatta, mutta joukkueen puolustajista ainoastaan yksi on onnistunut vasta maalinteossa.

— Pelaamme vähän tyhmällä taktiikalla. Pakit keskittyvät puolustamiseen, eivät osallistu niin paljon hyökkäämiseen kuin muissa seuroissa.

Se kuulostaa siinä mielessä oudolta, että ainut Hockey Hall of Fameen valittu Kingstonia juniorina edustanut pelaaja on legendaarinen Paul Coffey. Hän on NHL:n kaikkien aikojen toiseksi tehokkain puolustaja heti Ray Bourguen jälkeen.

Nimimiehiä riittää myös nykyiseen seuraorganisaatioon. General managerina häärii NHL:n entinen tähtihyökkääjä Doug Gilmour, jonka poika Jake Gilmour on yksi Frontenacsin hyökkääjistä.

 

OHL:n runkosarjassa pelataan huimat 68 ottelua, joten aikaa ei jää paljon muuhun kuin pelaamiseen, matkustamiseen ja harjoitteluun. 16—20-vuotiaat pelaajat asuvat isäntäperheissä, mutta saavat seuroiltaan pientä palkkaa.

— Jokainen kilpailee omasta pelipaikastaan koko ajan. Pelejä on aika paljon viikossa, kolmea peliä. Mutta mitään ongelmia ei ole ollut, olen päässyt pelaamaan.

Kingstonia Parikka kuvailee ihan mukavaksi paikaksi.

— Ei mikään hirveän iso. Ja ainakin meidän joukkueessa kaikki hoituu paremmin kuin viime vuonna. Meillä on hieno halli ja olosuhteet ovat hyvät.

 

Parikan kanssa Frontenacsin kahden pelaajan eurooppalaiskiintiön täyttää Porin Ässien hyökkääjä Juho Lammikko, joka myös nähtiin viime keväänä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Etelä-Karjalassa.

— Kerran viikossa käymme englannin opetuksessa. Opettelemme lausumaan sanoja paremmin ja muuta sellaista, Parikka kertoo.

Vuosi rajan eteläpuolella Yhdysvalloissa ei siis kehittänyt kielitaitoa riittävästi?

— No joo, aina voi olla parempi, hän naurahtaa.

 

Parikka luottaa Suomeen ja Kanadaan

IMATRA. Jarkko Parikan mielestä Suomen kokoonpano näyttää riittävän hyvältä maailmanmestaruuden puolustamiseen Kanadassa eilen alkaneissa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

— Kyllä mie Suomeen luotan. Jos ei, niin sitten Kanada.

Vaahteralehtisissä pelaa ainut Kingston Frontenacisista MM-kisoihin kelpuutettu pelaaja, hyökkääjä Lawson Crouse, joka on Parikan tavoin vasta 17-vuotias.

Parikkaa vuoden vanhempi Juho Lammikko oli tyrkyllä Suomen ryhmään, mutta karsiutui lopullisesta kisamiehistöstä.

Parikan oma ikäkausimaajoukkue eli alle 18-vuotiaat pelaa parasta aikaa viiden maan turnausta Sveitsissä, mutta Frontenacsin pelit jatkuvat jo huomenna sunnuntaina, joten Parikkaa ei maajoukkuetehtävissä kesken kauden nähdä.

— Jos emme pääse pudotuspeleihin tai putoamme aikaisin, niin sitten varmaan ehdin MM-leireille.

 

Kanadassa kolme pääjunioriliigaa

Valtavan kokonsa takia Kanada on jaettu maantieteellisin perustein kolmeen pääjunioriliigaan: Ontario Hockey Leagueen (OHL), Western Hockey Leagueen (WHL) ja Quebec Major Junior Hockey Leagueen (QMJHL). Niiden yhteinen katto-organisaatio on Canadian Hockey League (CHL).

Pienemmillä paikkakunnilla toimivat junioriseurat ovat monesti kaupunkiensa ykkösseuroja. Esimerkiksi reilun 100 000 asukkaan Kingstonissa pelaavan Frontenacsin yleisökeskiarvo tällä kaudella on 3 777. SaiPan keskiarvo liigassa on 3 621.

OHL:n kovin yleisömagneetti on London Knights, jonka pelejä seurasi viime kaudella 9 018 katsojaa ottelua kohden. Kingston oli sarjan 20 seuran joukossa yhdeksänneksi paras yleisöjoukkue.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen