Kalakauppa kärsii venäläisten vähenemisestä

Kalakauppa | Pakotteet ja ruplan kurssi ovat ajaneet kalakauppiaat ahtaalle. Savu-Kari sulkee Imatran- ja Haminan- liikkeensä kahden viikon kuluttua.

Svetlana Chistyakova ja Aleksandr Tarasov lounastivat maanantaina Imatran Savu-Karin ravintolassa. Lounaan lisäksi he ostivat myymälästä kalaa ja mätiä kotiin vietäviksi.

– Ennen veimme kalaa myös tuliaisina ystäville ja tuttaville Venäjälle. Nyt rajan yli saa viedä vain viisi kiloa ruokaa, joten emme vie enää tuliaisia, Tarasov sanoo.

Tarasovin ja Chistyakovan tapaiset turistit ovat tänä päivänä tyypillisiä, Savu-Karin toimitusjohtaja Valeria Hirvonen sanoo.

Venäläiset käyvät edelleen säännöllisesti ostoksilla, mutta käyttävät ostoksiinsa aikaisempaa vähemmän rahaa. Ostosten määrää rajoittavat vientirajoitukset. Myös ruplan kurssi on saanut venäläiset harkitsemaan ostoksiaan aikaisempaa tarkemmin, Hirvonen kertoo.

 

Venäläisasiakkaiden ostosten pienentyminen on ajanut Etelä-Karjalan kalakauppiaat ahdinkoon. Savu-Kari ilmoitti maanantaina sulkevansa Imatran- ja Haminan-myyntipisteet. Liikkeet sulkevat ovensa lopullisesti 11. tammikuuta.

Savu-Karista irtisanotaan kaikki yhtiön 18 työntekijää. Heistä kolme kuitenkin jatkaa työskentelyä kesään asti Lappeenrannan-myymälässä, Hirvonen kertoo.

– Lappeenrannan tilannetta seurataan kesään asti. Jos kaikki sujuu hyvin, myymälä saattaa jatkaa.

Myös toinen suuri kaakkoissuomalainen kalaketju Disas Fish ilmoitti viime viikolla aloittavansa yt-neuvottelut. Yt-neuvottelujen syyksi toimitusjohtaja Martti Tepponen ilmoitti jo joulun alla venäläisasiakkaiden ostosten vähenemisen.

 

Hirvonen ei usko venäläismatkailijoiden määrän palautuvan ennalleen lähivuosina. Hän ennustaa huonojen aikojen jatkuvan ainakin pari vuotta.

– Senkään jälkeen en usko, että venäläisten määrä kasvaa takaisin vanhoihin lukemiin, Hirvonen sanoo.

Savu-Kari on tehnyt viime vuosina mittavia investointeja Etelä-Karjalaan. Lappeenrannan-myymälää on laajennettu, ja Imatralle yritys rakensi vuonna 2008 kokonaan uudet toimitilat. Niille etsitään parhaillaan uutta omistajaa.

 

Savu-Kari aikoo jatkossa panostaa enemmän suomalaisiin asiakkaisiin. Yrityksen myymälät Helsingissä ja Lappeenrannassa pysyvät toistaiseksi, sillä niissä asioi enemmän suomalaisia.

– Lappeenrannassa meidät tunnetaan, ja siellä on myös yrityksen keskusvarasto. Jatkamme siellä ainakin kesään asti, Hirvonen sanoo.

Lappeenrantaan aikovat siirtyä ostoksille myös Tarasov ja Chistyakova.

– Käymme edelleen kalaostoksilla Suomessa. Jatkossa sitten Lappeenrannassa, Tarasov lupaa.

Lappeenrannan tilannetta seurataan kesään asti.

Valeria Hirvonen

Kirjoittaja:
Jonna Mielonen-Jumisko