Suu puhtaaksi somessa

Nettirikokset | Etelä-Karjalan nettipoliisi Timo Härkönen varoittelee törkykirjoittelusta.

Etelä-Karjalan nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Timo Härkönen seuraa huolestuneena netissä esiintyvää törkykirjoittelua.

Härköselle on viime viikkoina tullut useita yhteydenottoja, joissa on tuotu esiin toisiin ihmisiin kohdistuvat törkeät kirjoitukset. Hän kertoo asiasta Facebook-sivullaan.

Nettipoliisi muistuttaa kirjoittelijoita siitä, että toiseen kohdistuvat törkeät kirjoitukset netissä ovat rikosasioita. Alle 15-vuotiaatkaan eivät jää ilman seuraamuksia.

Rikosnimikkeitä voivat olla esimerkiksi kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen tai jopa vainonta. Lisäksi eri rikoksiin yllyttämisestä ja avustamisesta rangaistaan samalla tavalla kuin itse tekijää.

Facebookissa ei kannata tykätä ja jakaa mitä tahansa.

Törkykirjoituksesta tykkäävä tai törkykuvien jakaja saatetaan myös todeta osalliseksi rikokseen. Kirjoituksesta tykätessään tai kuvia jakaessaan henkilö edesauttaa rikoksen tapahtumista.

Kenenkään ei nettipoliisin mukaan tarvitse sietää pahantahtoista kirjoittelua.

Härkösen mukaan kirjoittaja saa ottaa kantaa ja olla kriittinen, mutta kirjoittelu on tehtävä tahdikkaasti ilman, että menee henkilökohtaisuuksiin ja loukkaa ketään.

Facebook-kirjoituksessaan Härkönen tuo esiin ajan ilmiöitä.

Hän ihmettelee sitä, miksi ihmiset loukkaavat toisiaan ja levittelevät perättömiä puheita juuri netissä. Onko tarkoitus vain pahoittaa toisen mieli ja nauraa asialle omassa porukassa.

Härkönen myös kysyy, että mikä on mennyt pieleen, kun jo 12-13-vuotiaat huorittelevat, homottelevat ja käskevät toisia tappamaan itsensä silloin, kun joku ihminen vain ärsyttää heitä.

– Jos jokin asia toisessa ärsyttää, miksi siitä pitää tehdä nettikirjoittelulla maailman suurin juttu ja halutaan loukata jotain toista.

Härkönen toivoo, että aikuiset puhuvat asiasta kotona ja valistavat lapsiaan. Samalla on syytä miettiä sitä, miltä itsestä tuntuu, jos joutuisi törkykirjoittelijoiden kohteeksi.

Kirjoittaja: