”Toivottavasti huonoistakin hetkistä opittiin”

LAPPEENRANTA | SaiPan päävalmentaja Pekka Tirkkosen mielestä Mestarien liigan pelit antoivat hyvän startin syyskaudelle. Puolustaja Brian Salcidolta Tirkkonen odottaa parempaa kokonaispelaamista.

Kirjoittaja:
SaiPan syyskauteen mahtui aaltoliikettä. Syyskuussa SaiPa kävi liigan kärjessä, putosi marraskuussa 12:nneksi, mutta lähti joulutauolle kahdeksantena. Päävalmentaja Pekka Tirkkonen, mihin olet tyytyväinen, mihin et ole tyytyväinen tähän mennessä?

— CHL:ssä (Mestarien liigassa) pääsimme kahdeksan joukkoon. Siihen pitää olla tosi tyytyväinen, kovia joukkueita pudotimme matkalla. Liigassa saimme hienon alun varmasti CHL-pelienkin myötä. Siinä notkahdusvaiheessa peli ei kestänyt oikein kasassa täyttä aikaa, vaikka kaikissa peleissä pisteistä tapeltiinkin. Ainoastaan siinä marraskuun alun Oulun pelissä (Kärpät voitti 3—0) ei ollut jakoja. Ennen joulutaukoa meillä oli taas positiivinen jakso. Toivottavasti niistä huonoistakin hetkistä opittiin.

 

Pelaajista viime aikoina on puhuttanut puolustaja Brian Salcido. Hän on oletettavasti joukkueen kallein mies, mutta on ollut vaisu jo pitkään: tekee jatkuvasti virheitä, yrittää vaikeita ratkaisuja eikä marras-joulukuussa syntynyt kuin 0+2 pistettä. Pelaako Salcido kauden loppuun SaiPassa?

— Emme ole hänestä mitään sellaista… mutta kyllähän me ilman muuta parempaa kokonaispelaamista häneltä odotamme. Puolustamista hän on parantanut viimeisten viikkojen aikana, yhdessä vaiheessahan puolustaminen oli hänelle se vaikein osa-alue. Hänellä itselläänkin on ollut varmaan kovat odotukset, ja kun ne eivät ole lähteneet täyttymään, niin varmaan itseluottamuksen puutetta ja virheitten pelkoa on alkanut tulla. Uskotaan ja toivotaan, että saamme hänestä vielä enemmän irti.

 

Puolustuksessa oli kova vaihtuvuus täksi kaudeksi, kun neljä kärkipuolustajaa lähti. Millä periaatteilla alakertaa alettiin rakentaa?

— Tottakai koitimme löytää lähtijöiden tilalle samantyyppisiä palikoita. Sam Lofquist on hyvä esimerkki pelaajista, jolla on ollut nouseva käyrä. Alussa hänellä oli vaikeuksia meidän pelin kanssa, mutta nyt hän on päässyt sisälle koko ajan paremmin ja paremmin.

 

Mutta Per Savilahti-Naganderin suoranaista korvaajaa nykyisestä joukosta ei taida löytyä.

— Ei ehkä sellaista, millainen Savilahti oli kokonaisvaltaisesti. Lofquistia vähän siihen kaavailtiin ja hän on osittain sitä täyttänytkin, mutta ollaan kärsivällisiä. Hän pelaa ensimmäistä kauttaan Suomessa. Täällä pelataan kuitenkin vähän erilaista peliä kuin Ruotsissa, josta hän tuli.

 

Etenkin tutkapari David McIntyre—Dave Spina on ollut tehokas, mutta puuttuuko SaiPalta tulivoimaa kahden kärkiketjun takaa?

— Hämäläisen Villen ketju on pelannut paljon vastustajan parhaita kenttiä vastaan ja pelaavat paljon alivoimaa, mutta eihän se maalinteko ole heiltäkään eikä neloskentältä kiellettyä. Uskotaan, että loppukaudella saisimme sieltäkin lisää voimaa.

 

Millaisia pelaajia yritätte löytää ennen siirtoajan umpeutumista? Käännetäänkö ruplan kurssin romahduksen myötä katseet myös itään?

— On mielenkiintoinen tilanne, mitä siellä tapahtuu, mutta ainakaan suomalaiset pelaajat eivät verotussyistä ole varmaan kovinkaan halukkaita Suomeen tulemaan. Aika kuivat ovat markkinat pelaajista, jotka meitä voisivat auttaa. Paljon on sellaisia, mitkä eivät ole tänä syksynä pelanneet oikein missään, mutta heistä ei välttämättä olisi meille ihan heti akuuttia apua.

 

SaiPa on ottanut kolmanneksi eniten jäähyjä tällä kaudella. Rangaistukset tuovat erikoistilanteita. Oletko tyytyväinen teidän erikoistilannepelaamiseen (ylivoimaprosentti liigan 9. paras, alivoimaprosentti 4. paras)?

— Sanni (valmentaja Ari Santanen) on tehnyt alivoiman suhteen tosi paljon töitä ja se on ollut todella hyvää. Viimeisessä kymmenessä pelissä alivoimaprosenttimme on aika lähellä 95:ää. Ylivoima kulkee välillä ja alkukaudesta saimme aika hyvinkin ylivoimaonnistumisia. Joukkueet oppivat tuntemaan toisensa aina. Mitä simppelimpänä ja nopeampana ylivoiman pidät, sitä enemmän tulee onnistumisia.

 

SaiPa pelaa ennen vuodenvaihdetta kaksi ottelua, mutta tammikuussa peräti 14 peliä, kun normisatsi silloin on ollut 12 peliä. Poikkeaako harjoittelu aiemmasta, kun käytännössä joka toinen päivä pelataan?

— Siinä on kolmen pelin viikkoja, mutta rytmi on aika hyvä, koska melkein koko ajan mennään tiistai-torstai–lauantai-rytmillä. Ei siinä määrällisesti harjoittelua hirveästi ole. Tärkeintä on, miten saisimme joukkueen vireystilan pysymään korkealla. Se on se suurin haaste.

Kalle Sipiläinen