Venäjä kartoitti ahkerasti Etelä-Karjalaa

Vanhat kartat | Venäjän 1800-luvulla tekemä perusteellinen karttasarja Suomesta pysyy edelleen lukkojen takana.

Eteläkarjalaisesta ja suomalaisesta karttakuvasta löytyy vahva venäläinen panos. Venäjä on kartoittanut Suomea jo 1700-luvulta lähtien. Kartoitus on jatkunut nykypäivään.

Vanhojen karttojen tuntija Jan Strang on julkaissut aiheesta teoksen, joka on läpivalaisu Venäjän Suomen-kartoituksen vuosisataisesta historiasta.

Eteläkarjalaisille Strangin teos tarjoaa enemmän nähtävää kuin muille suomalaisille. Kaakkoinen Suomi kuului Venäjään Uudenkaupungin rauhasta (1721) ja Turun rauhasta (1743) lähtien.

Venäjälle tuolloin kuulunutta Suomen aluetta kutsuttiin Vanhaksi Suomeksi, joka luonnollisesti kartoitettiin hetimiten. Strangin teoksesta löytyy useita karttoja Viipurista, Lappeenrannasta ja Etelä-Karjalasta.

Suurimman työn Suomen kartoittamisessa Venäjä teki vuosina 1809-1842, jolloin se kartoitti koko napapiirin eteläpuolisen Suomen. Tuolloin luotu yli 1 500 lehteä käsittänyt kartasto on ollut nykypäiviin saakka yksityiskohtaisin Suomesta tehty kartasto.

Kartasto on vieläkin sotasalaisuuden piirissä, lukkojen takana, eivätkä suomalaiset pääse sitä näkemään. Jan Strang kertoo, että kartasto olisi arvokas tietolähde suomalaiselle historiantutkimukselle.

Teosta tehdessään Strang kertoi hakeneensa korkealta taholta lupaa tutustua salaiseen kartastoon. Vuoden päästä hän sai ympäripyöreän vastauksen asian vierestä.

– Tulkitsin niin, että kysymykseeni ei haluttu vastata.

Mitään todellista syytä lähes 200 vuotta vanhan kartaston salaamiseen tuskin on, mutta vanha neuvostoperinne elää yhä.

Autonomian ajan kuluessa suomalaiset tulivat keskeisesti mukaan kartoitukseen. Strang mainitsee esimerkkinä Järnefeltin taiteilijasisarusten isän, kenraali Alexander Järnefeltin (1833-1896), joka oli johtamassa kartoitusta 1800-luvun lopulla.

Suomessa tehtiin 1930-luvulla peruskartoitus. Tuolloisia Itä-Suomen karttoja päätyi jotakin kautta Neuvostoliittoon. Uudet kartat olivat tiedossa ja käytössä talvisodan alkaessa.

Venäjän Suomen-kartoitus on jatkunut nykyaikaan. Uusimmat tunnetut tarkat sotilaskartat Suomesta ovat 1980- ja 1990-lukujen vaihteesta.

 

KIRJA

Jan Strang: Venäjän Suomi-kuva – Venäjä Suomen kartoittajana 1710-1942.

Antiikki-Kirja 2014. Helsinki.

272 sivua ja 230 kuvaa, pääasiassa karttajäljennöksiä.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen