Lappeenrannan kentällä matkustajat vähenivät

Lappeenranta. Tänä vuonna lentomatkustajien määrä uhkaa puolittua.

TIMO LAITAKARI

Viime vuonna Lappeenrannan lentoaseman matkustajamäärä jäi selvästi edellisistä vuosista. Vuonna 2014 matkustajia oli yhteensä 89 514, missä on yhdeksän prosentin lasku edellisvuoteen.

Ennätysvuonna 2011 Lappeenrannasta lensi yli 116 000 matkustajaa.

Lasku johtuu pääosin lentoyhtiöiden vuorojen vähentymisestä. Latvialainen Air Baltic lopetti lentonsa Riiasta Lappeenrantaan tasan vuosi sitten. Sen jälkeen Lappeenrannasta on ollut reittilentoja vain halpalentoyhtiö Ryanairilla.

Marras- ja joulukuussa matkustajat vähenivät tuntuvasti, mikä johtui Ryanairin Espanjan-reitin loppumisesta.

Alkaneena vuonna luvut uhkaavat laskea vielä enemmän. Ryanair on kertonut lopettavansa keväällä Saksan-reitin kokonaan. Lisäksi kesäkauden Espanjan-reitti lennetään vain heinäkuussa. Jos uusia vuoroja ei tule, matkustajamäärä jää näillä täyttöasteilla puoleen viimevuotisesta.

Tällä hetkellä Ryanair lentää viikoittain kaksi edestakaista vuoroa Italian Bergamoon ja kaksi Saksan Weezeen.

Ryanair ei kerro reittikohtaisia matkustajamääriään, mutta viestintäjohtaja Robin Kiely kertoo yhtiön olevan tyytyväinen tuloksiinsa Suomessa.

Lappeenrannassa yhtiön asiakkaista suuri osa on venäläisiä. Kiely ei kommentoi ruplan kurssiromahduksen vaikutuksia matkustaja- tai varausmääriin.

-Ryanairin asiakkaat, jotka varaava lentoja, maksavat sen maan valuutalla, josta lento lähtee. Emme lennä Venäjälle tai myy lentoja ruplissa, Kiely toteaa sähköpostissa.

 

Yhtiön koneet ovat tilastojen mukaan lentäneet Lappeenrannasta melko täysinä: noin kolme paikkaa neljästä on myyty.

Moniin lentoyhtiöihin verrattuna täyttöaste Lappeenrannassa on hyvä, mutta Ryanairin muihin kohteisiin verrattuna vain kohtalainen. Yhtiön keskiarvo on yli 80 prosenttia.

Ryanair lentää Boeing 737-800 -koneilla, joissa on 189 matkustajapaikkaa.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari