Parakki on pienin paha

Lappeenranta. Lauritsalan koulun vanhemmat hyväksyvät tilaelementit väliaikaisratkaisuna. Uuden koulun rakentamisen toivotaan alkavan pian.

Anne Kokkonen

Lauritsalan koulun pihaan kaavaillut parakit saavat vanhempien hyväksynnän. Kun tarjolla on vain huonoja ratkaisuja, perheet pitävät tärkeimpinä tervettä sisäilmaa ja yhtenäistä koulualuetta.

Lappeenrannan kaupunki kaavailee Lauritsalan koulukeskuksen hiekkakentälle noin 80 metriä pitkää tilaelementtirakennelmaa, joka voitaisiin sijoittaa osin päällekkäin ja jakaa kolmeksi rakennukseksi. Kaikkiaan parakeissa olisi tilaa 1 800 neliön verran.

Parakkeja tarvitaan, sillä vanha koulurakennus on sisäilmaongelmien vuoksi käyttökiellossa ja uuden koulun rakentaminen siirtyy valituksen vuoksi. Lisäksi tämänhetkiset väistötilat ovat ahtaat ja hajallaan ympäri kaupunkia.

 

Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg esitteli maanantai-illan yleisötilaisuudessa mahdolliset vaihtoehdot ja niihin liittyvät riskit. Yksikään ratkaisu ei ole yhtä aikaa edullinen, kätevä ja turvallinen.

Lauritsalan koulussa pitää varautua pitkään poikkeustilaan, sillä pahimmassa tapauksessa edessä on vuosien valituskierre. Jos Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkää valituksen, eikä siitä enää valiteta, uusi koulu voisi valmistua syksyllä 2018.

— Jos valitus hyväksytään, kaavaprosessi alkaa alusta ja siitäkin voidaan valittaa. Uudet tilat saataisiin ehkä vasta vuonna 2023, Willberg huomautti.

Koulunkäyntiä voidaan jatkaa entiseen tapaan, mutta ahtaus ja jatkuvat bussikuljetukset alentaisivat työrauhaa ja -viihtyvyyttä. Lisäksi Armilan väistötiloja jouduttaisiin korjaamaan ilman varmuutta lopputuloksen onnistumisesta.

Koko koulun siirtyminen Armilaan ei tunnu sekään houkuttelevalta. Tilaelementtien perustamiskustannukset ovat korkeat, mutta ne vakiinnuttaisivat parhaiten koulun tilanteen.

 

Ekaluokkalaisten äidit Jaana Pussinen ja Hanna Rautiainen kertoivat kuunnelleensa huolestuneina koulun uutisia. He pitivät tämänhetkistä tilannetta valitettavana.

— Tilaelementit vaikuttavat parhaalta vaihtoehdolta, mutta toivottavasti uuden koulurakennuksen rakentaminen voisi alkaa heti kun mahdollista, Pussinen totesi.

Vajaan 3 000 neliön suuruisiin koulusuunnitelmiin on uutena elementtinä lisätty 150 neliön liikuntasali. Tila mahdollistaa esimerkiksi jumpat, tanssit ja pienten lasten leikkihetket.

 

Lauritsalan alakoulun vaiheita

1958: koulu vihittiin käyttöön.

1980-luku: runsaasti korjauksia.

2011: koulu suojeltiin asemakaavalla.

2013: koulussa todettiin sisäilmaongelma ja koulu poistettiin käytöstä. Oppilaat siirtyivät väistötiloihin. Kaupunki päätti koulun purkamisesta ja pienemmän koulun rakentamisesta. Asemakaavamuutos vireille.

2014: Kaupunki päätti kouluinvestoinnista ja kaavamuutoksesta. Yksityishenkilö valitti kaavapäätöksestä. Alue meni valituksen käsittelyn ajaksi rakennuskieltoon.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen